На 6 Октомври 2006 Г. От 11.00 Часа В Залата На „Френски Институт” В София Ще Се Проведе Пресконференция По Повод Предстоящата Изложба „Златото На Траките, Съкровища На България” Във Франция

На 6 Октомври 2006 Г. От 11.00 Часа В Залата На „Френски Институт” В София Ще Се Проведе  Пресконференция По Повод Предстоящата Изложба „Златото На Траките, Съкровища На България” Във Франция


        На 6 октомври 2006 г. от 11.00 часа в залата на “Френски институт” в София на ул. “Дякон Игнатий” № 2 ще се проведе пресконференция по повод предстоящата изложба „Златото на траките, съкровища на България” във Франция. Изложбата ще бъде официално открита на 13 октомври в музея „Жакмар – Андре” в Париж и ще гостува там за период от три месеца.
        В пресконференцията, организирана от Министерство на културата на Р България, Посолството на Р Франция в България и „Френски институт”, ще вземат участие: заместник-министрите на културата на Р България Ина Килева и Иван Токаджиев, Н. Пр. посланикът на Република Франция у нас Ив Сен Жур и директорът на „Френски институт” Катрин Сюар.


 
        Седемдесет и три експоната от девет музея – Национален исторически музей – София; Софийски исторически музей и Регионалните исторически музеи в Разград, Враца, Русе, Ловеч, Регионален археологически музей- Пловдив, както и Исторически музей – Карнобат и Исторически музей „Искра” – Казанлък, ще представят културата на Гетската, Трибалската, Одриската и др. тракийски династии по българските земи. Експонатите обхващат Панагюрското и Боровското златни съкровища, някои съдове от Рогозенското съкровище, както и образци от античното изкуство от Дъбене и Голямата Косматка. Представителен каталог от 180 страници ще съпътства събитието.