Министерството На Културата Представя Конвенцията На Юнеско За Опазване На Нематериалното Културно Наследство

Министерството На Културата Представя Конвенцията На Юнеско За Опазване На Нематериалното Културно Наследство


       На 9 октомври /понеделник/ т. г. от 17.30 ч. в изложбена зала „Средец” на Министерството на културата на бул. „Ал. Стамболийски” № 17 ще се състои интерактивно представяне на Конвенцията на ЮНЕСКО за опазване на нематериалното културно наследство и информационно издание по повод присъединяването на България към Конвенцията, влязла в сила на 20 април 2006 г. Представянето на Конвенцията, организирано от Министерството на културата и Института за фолклор при БАН, е в рамките на Европейските дни на наследството в България – ‘2006.
        В представянето ще вземат участие заместник-министърът на културата Ина Килева, екип от Института за фолклор при БАН, проф. д. изк. Мила Сантова, както и представители на Националната комисия за ЮНЕСКО, експерти, НПО и др.
        България участва активно в дейностите на ЮНЕСКО в областта на нематериалното културно наследство много отпреди създаването на този нормативен инструмент. Най-значимите резултати от работата в тази насока са създаденият регистър по пилотната програма на ЮНЕСКО “Живи човешки съкровища” през 2002-2004 г. и вписването през 2005 г. на първия български шедьовър на устното и нематериалното наследство на човечеството – Бистришките баби – архаична полифония, танц и практики от региона на Шоплука.
       През м. юни 2006 г. беше създаден Междуправителствен комитет по опазване на нематериалното културно наследство, а България бе избрана за член на комитета в неговия първи мандат – в лицето на проф. д. изк. Мила Сантова, директор на Института по фолклор. 
 
Програма на представянето:
17.30 – 17.45 Приветствие от заместник-министър на културата Ина Килева
17.45– 18.15 Представяне на Конвенцията за нематериалното културно      наследство и дейностите, свързани с нейното изпълнение, представяне и демонстрация на страницата на „Живите човешки съкровища”
18.15- 18.40 Прожекция на видео филм за Бистришките баби и тяхното уникално наследство
Дискусия.


Времето