Министърът На Културата Проф. Стефан Данаилов Изрази Своите Съболезнования По Повод Кончината На Борис Димовски

Министърът На Културата Проф. Стефан Данаилов Изрази Своите Съболезнования По Повод Кончината На Борис Димовски


        Министърът на културата изказа своите съболезнования по повод кончината на именития български карикатурист, майстор на графиката и живописта, мъдрецът-интелектуалец Борис Димовски. В съболезнователния адрес на министъра се казва:
       „Смъртта на тези, които творят безсмъртни дела, е винаги преждевременна и нищо не може да ни върне човека и твореца, станал приживе класик. Забележителното умение на Борис Димовски да прониква в душите на хората и да ги разгадава само с един поглед и неподражаемият му талант да изтръгва от злободневието комичното, внасят онзи идеен и емоционален заряд, който го дари с възхищението и любовта на хората.
        Мъдрото му присъствие в духовния живот на България ни докосваше от страниците на вестниците „Труд”, „Стършел” и „Антени”, от телевизионния екран, от детските книги и художествените галерии, дори от малката стая на 15-тия етаж в скромното жилище-ателие.  
        Човекът-творец, за когото материалните неща не бяха нищо повече, освен необходимо средство за постигане на духовното, не преставаше да се пита: „Трябва ли да бъда наречен художник, щом не мога да превърна калта в цветя, а ябълката в усмивка?". Българският народ обаче не си задава този въпрос. Защото Борис Димовски е нещо повече от художник. Той ще остане живата съвест на поколения българи.
        Животът и творчеството на Борис Димовски са убедителен пример за свободомислието на един достоен гражданин, който превърна своя талант в олтар на истината. Нито орденът „Стара планина” I степен, нито десетките други награди са достатъчно силен еквивалент на онази награда, с която без официалности и излишни помпозности го удостои цял един народ - своята обич.
        Един велик българин влезе в пантеона на непрежалимите творци, над чийто принос в българската духовност тленното няма власт. Поклон пред светлата му памет!”
 
 


Водещи новини

Времето