Министърът На Културата Проф. Стефан Данаилов Откри Националната Кръгла Маса На Тема: „Проблеми На Съвременния Български Език”

Министърът На Културата Проф. Стефан Данаилов Откри Националната Кръгла Маса На Тема: „Проблеми На Съвременния Български Език”


        Министърът на културата и председател на Управителния съвет на Фонд „13 века България” проф. Стефан Данаилов откри днес, 29 март 2007 г., в зала 10 на НДК Национална кръгла маса, посветена на проблемите на съвременния български език. Тя се организира от Фонд „13 века България”, а координатор на проявата е Институтът за български език при Българска академия на науките.
        „Вярвам, че с разговора около кръглата маса по редица наболели проблеми за съдбата на българския език ще се ускори процесът на етнокултурна интеграция на Балканите и Европа”, каза министър Данаилов при откриването. „Без да бъде човек тесен специалист, може да се досети, че динамичното развитие на обществото ни, новите информационни технологии, отварянето на границите, както за свободното преминаване на хората, така и за бърз достъп и влияние на културите ни една на друга, водят до необходимост от създаването на един нов, съвременен, адекватен анализ на фразеологичния речник на българския език. Той е нужен на всеки българин, на всяко българско училище и всяко читалище. Нужен е на всеки, който се докосва до писаното слово и по този начин формира вкус към книжовната култура на нашия народ”, каза още проф. Стефан Данаилов в обръщението си към участниците в Националната кръгла маса.
        Встъпителни слова на кръглата маса произнесоха Даниел Вълчев – вицепремиер и министър на образованието и науката, Димитър Коруджиев – член на УС на НДФ „13 века България” и проф. Васил Райнов – директор на Института за български език при Българска академия на науките. Проф. Райнов благодари на Тошо Пейков за подкрепата, която фонд „13 века България” е оказала на 4 проекта на научни екипи от Института за български език при БАН. 
        В дискусията в зала 10 на НДК взеха участие проф. Васил Райнов - директор на Института за български език при БАН, проф. Василка Радева и доц. Георги Лозанов от СУ „Св. Кл. Охридски”, както и член кор. проф. Михаил Виденов, проф. Стефан Брезински от СУ, проф. Владко Мурдаров, доц. Горанова от Русенския университет, творците Вера Мутафчиева, Димитър Коруджиев, Мирела Иванова и Кирил Милчев, председателката на СЕМ Мария Стефанова, представители на министерства и държавни агенции, университетски преподаватели, учители по български език и литература, журналисти.
        Основните теми на дискусията бяха образованието и съвременният български език, медиите и съвременният български език, личност и култура на езика, граници между публична и медийна реч, място на българския език сред езиците на народите от ЕС, социализиращата функция на езика и др. Специалистите ще разгледат темата за отношението съвременен български език – българска държава, проектирано в света, в който живеем.
        Целта на организаторите от Фонд „13 века България” е след приключването на Кръглата маса група от специалисти и представители на ведомствата да обобщи дискутираните проблеми и да предложи на вниманието на държавните институции мерки за практическото им решаване.
        При голям успех през 2006 г. Национален дарителски фонд „13 века България” проведе дарителска сесия „Българският език – съхранена духовност и неизвестно бъдеще”, в която участваха 23 научни колектива. 

     


Водещи новини

Времето