Международният Конкурс За Пианисти И Цигулари “Панчо Владигеров” Ще Се Проведе От 29 Април До 10 Май В Град Шумен

Международният Конкурс За Пианисти И Цигулари “Панчо Владигеров” Ще Се Проведе От 29 Април До 10 Май В Град Шумен


        Международният конкурс за пианисти и цигулари “Панчо Владигеров” ще се проведе от 29 април до 10 май тази година в град Шумен. Заключителното награждаване и концертът за специалност "пиано" ще бъдат на 7 май, а за "цигулка" - на 10 май. По традиция Международният конкурс "Панчо Владигеров" е под патронажа на председателя на Народното събрание и се осъществява с подкрепата на Министерството на културата, Община Шумен и фондация "Панчо Владигеров".
        Замисълът на конкурса е да открива нови таланти, давайки възможност за изява на млади пианисти и цигулари и да подпомага началото на творческата им кариера. Регистрираните участници в тазгодишното четвърто издание на Международния конкурс "Панчо Владигеров" са 43 цигулари и 38 пианисти. Сред тях са млади творци от Австралия, Корея, Китай, САЩ, Франция, Русия, Латвия, Чехия, Турция и други страни от всички континенти.
        Програмата на конкурса предвижда три състезателни тура за всяка специалност. Първият тур има селективен характер, вторият представлява самостоятелен рецитал с програма по избор на кандидата, а до финалния трети тур достигат само 6 участници от всяка специалност. Те изпълняват инструментални концерти със съпровод на симфоничен оркестър.
        Председател на журито за пианисти е проф. Милена Моллова, а за участие в двете журита са поканени още изтъкнати световни инструменталисти и педагози като проф. Михаил Возкресенски от Русия, проф. Попова- Зидрон от Полша, проф. Иван Женати от Чехия, проф. Ли Мин от Китай и други.
Конкурсът предоставя 6 парични награди, като първата награда за всяка специалност е 7000 евро, втората - 5000 евро и третата - 3500 евро. Предвидени са и две награди по 1000 евро за най-добро изпълнение на Панчо Владигеров. За носителите на първи награди се осигуряват концертни изяви в програмите на международните музикални фестивали в България.
        Подробна информация за конкурса можете да намерите на електронния адрес на Фондация „Панчо Владигеров”: http://www.fondvlad.org/#.