Фестивалът На Българския Филм В Ню Йорк Стартира При Голям Интерес

Фестивалът На Българския Филм В Ню Йорк Стартира При Голям Интерес


   
        При голям интерес в Ню Йорк на 30 март т.г. беше открит Фестивал на българския филм. Церемонията се състоя в Скандинавския център на Парк авеню 58 при препълнена зала. Участието на нашата страна се осъществи с подкрепата на Министерство на културата на България. Фестивалът е под патронажа на президента на Република България Георги Първанов.
        На откриването слово произнесе съветникът в Делегацията на ЕК към ООН Доминик Портър. Той отбеляза, че Фестивалът на българския филм е включен в списъка на събитията, чрез които ЕС отбелязва 50—ата годишнина от подписването на Римския договор. Генералният консул на България в Ню Йорк Николай Милков прочете поздравително писмо от президента на Република България Георги Първанов. На церемонията присъстваха още почетният консул в Ню Йорк Виктория Шонфелд, актьорите Диана Добрева и Деян Славчев – Део, както и режисьорът Илиян Симеонов и продуцентът Димитър Гочев. Екип на БНТ отрази събитието, както и редица от съпътстващите прояви. На петте прожекции в петък, събота и неделя присъстваха много зрители, които имаха възможност да се срещнат с участниците в творческите екипи на показваните на фестивала филми.
        Главен организатор на фестивала е неправителствената организация Българо-американски културен обмен с председател Жана Караиванова, която от години работи за популяризирането на българската култура в чужбина. Проявата се осъществи  в сътрудничество с Генералното консулство на България в Ню Йорк и благодарение на спонсорството на фирми от България и на съдействието на Държавния културен институт към Министерството на външните работи на България.  
         Фестивалът ще продължи с прожекции само в празничните дни до самия край на април т.г. Ще бъдат показани 14 филма, предоставени от Изпълнителна агенция „Национален филмов център”. Филмите са със субтитри на английски език.


Времето