На 13 Април В Зала „Средец” На Министерството На Културата Се Открива Изложбата “Форум Реставрация 2007”

На 13 Април В Зала „Средец” На Министерството На Културата Се Открива Изложбата “Форум Реставрация 2007”


        На 13 април /петък/ от 18.00 часа в зала „Средец” на Министерството на културата ще бъде официално открита изложбата “ФОРУМ РЕСТАВРАЦИЯ 2007”, която е под патронажа на Министерството на културата. Организатори са секция Реставрация – Съюз на българските художници (СБХ), Асоциация на реставраторите в България (АРБ), с подкрепата на Дирекция по вероизповеданията към Министерски съвет и Национален фонд „Култура”.
        На 13 април /петък/ от 14.00 ще се проведе пресконференция по повод изложбата. Пресконференцията на “ФОРУМ РЕСТАВРАЦИЯ 2007” ще се състои в зала „Средец” на Министерството на културата. В нея ще вземат участие проф. Григори Григоров, председател на Асоциацията на реставраторите в България; Стефан Белишки, секретар на секция “Реставрация” при Съюза на българските художници и проф. д-р Душан Стулик от Институт “Гети”, САЩ.
  
       “Форум реставрация 2007” е съвместен проект на секция “Реставрация” при Съюза на българските художници (СБХ) и Асоциацията на реставраторите в България (АРБ) и се провежда под патронажа на Министерството на културата от 13 до 22 април 2007 год. във връзка с Международния ден за опазване на паметниците на културата - 18-ти април.
        Проектът “Форум реставрация 2007”  включва три основни събития:
1. Международна изложба с табла, представящи реставрационни проекти и проучвания по реставрационни проблеми. Обхватът на темите е широк: научни проучвания, практически реализации, етични проблеми, правни въпроси и др. Представени са проекти в сферата на движимото и недвижимо културно наследство от различни области: живопис, стенопис, керамика, фотография и др. Това е втората международна изложба на двете организации. Чуждестранното участие включва проекти от Словения, Гърция, Финландия, Сърбия, Израел, Франция и САЩ. Представени са около 40 проекта.
 2. Дискусионна сесия с презентации и лекции. Ще бъде проведена в зала “Средец” на 14-ти април след откриването на изложбата. В програмата на сесията са включени презентации на част от проектите от изложбата. Представяне на информация за международна регионална среща по проблемите на реставрацията от Калиопи Кавасила, председател на организацията на реставраторите в Гърция, и две лекции: на проф. д-р Душан Стулик от институт Гети, САЩ и на д-р Лаора Дзанолини и Сузана Дзати от Италия. По време на сесията ще се проведат дискусии на теми, подсказани от участниците.
 3. Лекция на проф. д-р Душан Стулик от институт „Гети”, САЩ, по темата за съхраняване и реставрация на фотографии има отделно място по време на сесията. Институтът „Гети” предлага възможност за специализация на реставратори в известни музейни центрове. Институтът финансира редица международни проекти и България би могла да привлече субсидии за опазване на значими обекти от нашето културно наследство.
 
        * Проф. Стулик заема длъжност Senior Scientist в Getty Conservation Institute (GCI). Той получава бакалавърска и магистърска степени по химия и бакалавърска степен по история на изкуството в Карловския университет в Прага. Има докторска степен по физика, присъдена от Чехословашката академия на науките в Прага. Преди да се присъедини към колектива на GCI, д-р Стулик е професор по химия във Washington State University, като същевременно е преподавал и в Cornell University.
        Той е ръководител на проект на GCI Research in Photographic Conservation project. Неговите настоящи проучвания са фокусирани върху приложението на научни и аналитични методи за идентифициране и характеристика на фотографии и фотографски материали. Проф. Стулик е автор и съавтор на редица научни реставрационни книги и е публикувал повече от 50 научни статии. Носител е на престижни награди за работата си по опазване на културното наследство.






Времето