Министърът На Културата Проф. Стефан Данаилов Откри Днес Българо-Австрийската Изложба “Срещи-Begegnungen” В Зала „Средец” На Министерството На Културата

Министърът На Културата Проф. Стефан Данаилов Откри Днес Българо-Австрийската Изложба “Срещи-Begegnungen” В Зала „Средец” На Министерството На Културата


        Министърът на културата проф. Стефан Данаилов откри днес българо-австрийската изложба „Срещи - Begegnungen” в зала „Средец” на Министерството на културата. Експозицията е под почетния патронаж на Н. Пр. Карл Дийм, посланик на Република Австрия в България.
        Във встъпителното си слово при откриването министър Данаилов изказа сърдечна благодарност към посолството на Австрия в България и лично на Н. Пр. Карл Дийм за подкрепата изложбата да се впише като знак за динамично двустранно сътрудничество в областта на културата на двете държави. Част от това сътрудничество са и изложбата „Българската възрожденска книга в културното пространство на Виена”, която беше открита в Австрийската национална библиотека във Виена през месец февруари тази година, както и продължаващите културните прояви в рамките на „Дните на България” в Баден /22 март - 27 април 2007 г./.
        Н. Пр. Карл Дийм благодари на Министерството на културата за гостоприемството и изрази готовността на посолството на Република Австрия за по-нататъшно сътрудничество в областта на културата. Яна Лайтнер благодари от името на всичките 12 творци за предоставената им възможност да покажат произведенията си в изложбена зала „Средец”.
Идеята за настоящата изложба “СРЕЩИ-BEGEGNUNGEN” тръгва от изложба в Българския културен институт “Дом „Витгенщайн” на художника Огнян Кузманов, който предлага на българките, живеещи в Австрия – Мария Мандра и Яна Лайтнер, да гостуват в София и да направят съвместна изложба в залата на Министерството на културата. След време идеята се разширява и българо-австрийския проект нараства – в него се включват общо 12 художника от Австрия и България с амбицията за една творческа среща в София в годината на присъединяването ни към Европейския Съюз. Тази среща ще продължи през м. юни 2007 г. в гр. Бад Фишау, в близост до Виена, където в рамките на един месец ще бъде представена изложбата „Калейдоскоп на българското изкуство”.
        Дванадесетте български и австрийски творци, които участват в проекта “България – нов член на Европейския съюз” със свои творби - живопис, пластика и фотография, са Огнян Кузманов, Пламен Моневски, Мария Мандра, Адриана Киселичка – Гълъбова, Веси Бендерлиева – Карлхофер, Яна Лайтнер, Изабелла Забйеровска, Йержи Чехон, Kлаудио Алесандри, Йоана Глайх, Ерика Сейвалд и Райнер Вулц.
        Организатори на изложбата са Министерството на културата на Република България и посолството на Република Австрия в България. Изложбата ще може да се види до 3 май т. г. в зала „Средец” на Министерство на културата, която работи от 10.00 ч. до 19.00 ч. 



    


Водещи новини

Времето