Маратон „Четяща България” В Търговище

Маратон „Четяща България” В Търговище


        На 23 април т. г. в Регионална библиотека „Петър Стъпов” - Търговище се проведе маратон „Четяща България”. В него се включиха: 72 деца от три детски градини; над 3500 ученици от начален, среден и горен курс на училищата в града и 55 от I ОУ - с. Макариополско; 32 ученика от СОУ за деца с увреден слух, които гледаха анимационни и игрални филми; членовете на Сдружение „Светлина за нас”, които слушаха говорящи книги; над 50 служители в общинска администрация; местните творци - Кирил Смилков, Никола Буковски, Руска Георгиева, Стефанка Димитрова и Иван Василев; 45 служители от културните институти в Търговище - Център за работа с деца, Регионален исторически музей, ТД „Държавен архив”, Художествена галерия „Никола Маринов” и читалище „Напредък”; 38 журналисти от вестниците „Знаме”, „Търговищки новини” и Ново радио Търговище и 175 човека от три пенсионерски клуба. Маратонът премина при голям интерес сред жителите на града.

        Маратонът „Четяща България” е една от инициативите, свързани с Меморандума за изработване на съгласувана информационна политика за популяризиране на книгата и четенето, който беше подписан на 13 декември 2006 г. от министъра на културата проф. Стефан Данаилов, вицепремиера и министър на образованието и науката Даниел Вълчев, както и от представители на водещи медии у нас.
Инициативата за изработването на меморандума е на Министерство на културата, Министерство на образованието и науката и Асоциация “Българска книга”.
        Меморандумът за изработване на съгласувана информационна политика за популяризиране на книгата и четенето е част от политика, която предвижда провеждането на съвместни дейности за утвърждаване на принципите на ООН за правото на децата на достъп до творчески и културен живот. Родолюбивото начинание цели да обедини усилията на институции и гражданското общество за възвръщането на интереса към четенето и българската книга у младите – като основа за личностното и професионалното им изграждане, като алтернатива на негативните социални явления.




Водещи новини

Времето