Министърът На Културата Проф. Стефан Данаилов Участва В Честванията На 1100 Г. От Смъртта На Св. Цар Борис І – Михаил

Министърът На Културата Проф. Стефан Данаилов Участва В Честванията На 1100 Г. От Смъртта На Св. Цар Борис І – Михаил


        Министърът на културата проф. Стефан Данаилов участва в започналите днес, 2 май 2007г., в Плиска и Шумен чествания на 1100 години от смъртта на Св. Цар Борис І – Михаил.
        Министър Данаилов ще участва в официалната церемония по откриването на паметника на Цар Борис І в Плиска.
        В 14 ч. днес министърът на културата ще открие в Регионалния исторически музей в Шумен Националната изложба на християнската култура в България, съставена от най добрите образци на икони и църковна утвар от фондовете на Националния исторически музей и на музея в Шумен. По време на откриването на изложбата министър Данаилов ще валидира марка с образа на Св. Цар Борис І – Михаил.
        В програмата на честването, което ще продължи и на 3 май, е предвидено още посещение на Голямата базилика в Националния историко-археологически резерват Плиска, Национална научна конференция на тема: „Плиска и християнските центрове на Европа” и други прояви.
        Честването е под патронажа на президента Георги Първанов. Министърът на културата проф. Стефан Данаилов е председател на Инициативния комитет за отбелязването на 1100-годишнината от смъртта на Цар Борис І - великият български средновековен владетел, приобщил България към християнския свят и оказал мощна държавна подкрепа на светите братя Кирил и Методий и техните ученици по създаването и разпространението на българската азбука.