Министърът На Културата Проф. Стефан Данаилов Изпрати Съболезнователен Адрес До Семейството На Гриша Островски

Министърът На Културата Проф. Стефан Данаилов Изпрати Съболезнователен Адрес До Семейството На  Гриша Островски


        Министърът на културата проф. Стефан Данаилов изпрати съболезнователен адрес до съпругата и близките на Гриша Островски. В съболезнованието на проф. Данаилов се казва:
 
        „СКЪПА ЦВЕТАНА,
 
        Признавам, че никога няма да се науча да приемам мъдро факта, че колкото и много да е дал на света, все пак човек умира.
        В такива моменти, когато България осиротя с още един блестящ неин син, сякаш думите губят силата си и колкото и красиво да ги наредя не е достатъчно, за да изразя цялото си преклонение пред човека, пред твореца, пред един от еталоните, по които се равнява съвременната българска култура.
        Признавам, че тъгувам и като приятел, който е загубил един от примерите си за себеотдаване на любимия български театър.
        Той бе верен на максимата, че да живееш значи да правиш нещо, което да те надживее и успя да го остави в наследство. Точно това не ми дава право да говоря за Гриша Островски в минало време. Гриша можа да съхрани младежкия си порив към прекрасното и го съчета с изключителната мъдрост на човек с проникновен и верен поглед към същността на нещата.
        Професорът бе благословен от Съдбата на ония творци, които с лекота правеха шедьоври и с фантазията си правеха на сцената истинския Живот.
        Духът ми коленичи пред твореца, раздал своя талант без остатък на възвишената идея, че театърът е най великият учител на хората.
        В пантеона на българската култура ще има памет за него вовеки!
         Моите искрени съболезнования.”