Министърът На Културата Проф. Стефан Данаилов Изпрати Обръщение До Жителите На Батак

Министърът На Културата Проф. Стефан Данаилов Изпрати Обръщение До Жителите На Батак


        Министърът на културата проф. Стефан Данаилов изпрати днес до жителите на Батак специално обръщение, което ще бъде прочетено тази вечер на общоградско събрание. На извънредно заседание миналата седмица Общинският съвет в Батак прие протестна декларация по повод опита на българо-германския проект „Митът Батак” да изопачи историята и да заличи историческата памет за Батак и Баташкото клане.
        В обръщението на министър Стефан Данаилов до гражданите на Батак, председателя на общинския съвет и кмета на община Батак се казва: 
        „Свеждам глава пред подвига на батачани! Но в същото време съм потресен от дързостта на хора, които макар призвани да работят преди всичко с фактите, пренебрегват така безцеремонно истината в името на измислена цел да пренапишат историята. Акад. Антон Дончев изрече мисълта, че гънките на историята не се изглаждат с лъжа. Всички знаем, че клането в Батак не е мит, а реалност, исторически доказана и документирана не само в дописките на Макгахан, но и от донесенията на чуждестранните консули по нашите земи.
        Да се правят опити за “модерна” интерпретация или за пренаписване на тази, не само героична, но и трагична страница от нашата история е недопустимо и неморално. Опитите за наукообразни фалшификации на нашата история не датират от днес, нито от вчера, но да се правят инсинуации с такива болезнени факти като погрома в Батак, покрити с великодушието на прошката във времето, е жестоко и недопустимо. Авторите на проекта поставят  под въпрос дали реално се е случило Априлското въстание през 1876г., дали то не е просто сюжет, роден в главите на художници и писатели. Не е пощаден дори авторът на Записки по българските въстания – Захарий Стоянов – не са  пощадени светлите икони на освободителното движение Раковски, Каравелов, Левски и Ботев.
        Не може да се отмине непочтения начин, по който в този българо-германски проект бяха намесени музеи и галерии, културни и образователни институции. Ето защо Министерството на културата категорично се противопостави и ще отстоява тази позиция и в бъдеще към всеки опит за въвличане на държавните институти в подобни спекулативни начинания.
        Ние в Министерството на културата не сме против това да се показват различни гледни точки, ние не сме против съвременния обективен прочит на нашата история, но на тази наша история, която се гради само върху неоспорими факти.
       
Прави чест на Музея в Батак и на неговата директорка, че не само отказа да участва в подобен проект, но и аргументирано посочи неговите слабости и явната опасност от фалшифициране на събитията.
       
Стара максима е, че историята е полезна не защото четем в нея миналото, а защото черпим от нея послания за бъдещето на нациите. Болката от миналите събития се лекува не като се упойва с преиначена истина, а като дълбоко се осмислят уроците  на общочовешките отношения.
       
Поклон, дълбок поклон пред жертвите на баташката трагедия!
        Поклон и възхита от силата на духа на съвременните жители на Батак, които със своето естествено битие доказват, че историческите събития не могат да разделят тези, които с общи усилия градят днешния си ден!”