Министърът На Културата Откри Паметник На Проф.Д-Р Стоян Киркович

Министърът На Културата Откри Паметник На Проф.Д-Р Стоян Киркович


        Министърът на културата проф. Стефан Данаилов откри днес заедно с ръководството на Александровска болница паметник на бележития български лекар и общественик, основателя на Катедрата по пропедевтика на вътрешните болести  и на Медицинския факултет - София проф.д-р Стоян Киркович. Откриването стана по време на юбилейното тържество, посветено на 90-годишнината от създаването на Медицинския факултет  и на 130-годишнината от рождението на проф. Стоян Киркович.
        Паметникът се издига в двора на Александровска болница и е дело на известния ни скулптор Христо Симеонов и на каменоделеца Димчо Петров. Министерството на културата дари материала за изработването на монумента.
      „Проф. Киркович е изключителен професионалист, оставил ярка диря в съвременната българска медицина, убеден съм, че името му ще остане в пантеона на бележитите личности на нацията ни”, каза министър Стефан Данаилов в приветствието си към всички присъстващи на юбилейното тържество.
      Ръководителят на Катедрата по пропедевтика на вътрешните болести проф.д-р К. Чернев връчи днес на Министерството на културата специална грамота за съдействието, оказано за издигане на паметника на проф. Стоян Киркович.