Европейска Година На Междукултурния Диалог – 2008

Европейска Година На Междукултурния Диалог – 2008


          С решение 1983/2006/EC от 18 декември 2006 г. Европейският парламент и Съвета обявиха 2008 година за Европейска година на междукултурния диалог.
        Основните цели на Годината са да популяризира междукултурния диалог като средство за подобряване на съжителството и взаимното разбирателство в условията на по-отворена и по-комплексна културна среда; да подчертае приноса на различните култури и форми на изразяване на културното многообразие на страните членки на ЕС; да повиши информираността на европейските граждани и най-вече на младите относно ролята на взаимното уважение и споделяне на европейските ценности и др.
        В рамките на Годината Генерална Дирекция „Образование и култура” на Европейската комисия отправя ДВЕ покани за проектни предложения:
        1) Oткрита покана за представяне на предложения за съфинансиране на ограничен брой значими прояви от европейски мащаб. Целта е поощряване на междукултурния диалог, повишаване на общественото внимание към целите на Европейската година на междукултурния диалог 2008 г., открояване на постиженията и опита, свързани с нея.
        Поканата е отправена към обществени или частни организации с опит в сферата на междукултурния диалог и със седалище в една от 27-те страни-членки на ЕС. Не се допускат физически лица.
        Общият заделен бюджет - 2 400 000 евро, ще бъде предоставен за провеждането на около 8-10 инициативи. Субсидиите ще са в размер от 200 000 до 400 000 евро и се отпускат за срок от 1 година Финансовата помощ от Комисията не може да надвишава 80% от общата сума на допустимите разходи за всеки отделен проект. Европейската Комисия си запазва правото да не разпределя всички налични финанси.
        Заявленията за кандидатстване трябва да бъдат получени в Европейската Комисията в Брюксел до 31 юли 2007 г.
        Условията за кандидатстване и необходимите приложения можете да видите тук
        Виж по-подробна информация за Поканата тук.           

        2) Ограничена покана за представяне на предложения с цел съфинансиране на ограничен брой събития и инициативи от европейски мащаб на национално ниво. Целта е поощряване на междукултурния диалог, повишаване на общественото внимание към целите на Европейската година на междукултурния диалог 2008 г.
        Общият заделен бюджет за Органичената покана е 3 000 000 Евро, който ще бъде ще бъде предоставен за съфинансиране на инициативи на национално ниво. Ще се предостави финансова подкрепа за 27 проекта (по един за всяка държава-членка).
        Органите, отговарящи за координирането на Година 2008 в държавите-членки ще отговарят за представянето в Европейската комисия на проекти за финансиране по тази покана. В България това е Министерството на културата.
        България възнамерява да отправи своето предложение за съфинансиране от бюджета за 2008 година, като набере възможно най-широк кръг идеи и предложения от институции и НПО, работещи по проблемите на междукултурния диалог.
        За целта Министерството на културата отправя:
  
П О К А Н А   З А    И Д Е Й Н И   П Р Е Д Л О Ж Е Н И Я
 
        Целта на Поканата е да събере максимален брой идейни предложения за под-проекти и дейности в рамките на Националното предложение, което да бъде изпратено от МК в Европейската комисия за съфинансиране в горепосочения срок, 14 септември 2007 г.
        Предложенията ще бъдат обсъдени от специално създадена за Годината Комисия, съставена от експерти от компетентните институции и НПО, като избраните проекти ще бъдат включени в общото национално предложение, и ще получат съответното съфинансиране.
 
         Отправяме тази покана до институции, неправителствени организации и др. организации, чийто предмет на дейност има отношение към проблематиката на Годината на междукултурния диалог 2008.
 
        Предложенията изпращайте до Министерство на културата, Отдел „Европейска интеграция, отношения с международните институции, програми и проекти”, бул. Ал. Стамболийски 17, 1040 София, За „Покана за Идейни предложения за Европейската година за междукултурен диалог 2007”.
 
        СРОК за подаване на идейните предложения: 15 юни 2007г.