Виртуозният Пианист Алексис Вайсенберг Дарява Изложбата Си От Авторски Колажи „Обичам Музиката” На България

Виртуозният Пианист Алексис Вайсенберг Дарява Изложбата Си От Авторски Колажи „Обичам Музиката” На България


        На 22 май 2007 г. /вторник/ от 19.00 часа ще се състои официалното откриване на Фоайе „Алексис Вайсенберг” в зала България в присъствието  на министъра на културата проф. Стефан Данаилов и на родения в България виртуозен пианист Алексис Вайсенберг. Във Фоайе „Алексис Вайсенберг” ще се открие и постоянната изложба „Обичам музиката”от авторски колажи на Маестрото. Събитието е под патронажа на проф. Стефан Данаилов, министър на културата, Ирина Бокова, посланик на Република България в Париж и Ален Казабона, генерален секретар на Националния комитет за артистично образование на Франция.
         Алексис Вайсенберг подарява изложбата си „Обичам музиката” на България. Виртуозният пианист в продължение на години твори своите колажи, които по идея на Националния комитет за артистично образование на Франция за първи път бяха подредени в Париж, в „Льо Грение де Гранд – Огюстен” – някогашния дом на Балзак, Жан-Луи Баро и Пикасо, считан за едно от знаковите артистични места на френската столица. Дарението на Маестро Вайсенберг е още един силен жест в израз на неговата силна привързаност към България - мястото, където открива музиката и развива таланта си още от най-ранно детство.
        След откриването на Фоайе „Алексис Вайсенберг” концерт ще изнесе един от най-изявените ученици на Вайсенберг - Саймън Мълиган – пиано. В присъствието на Маестрото неговият възпитаник ще интерпретира за първи път у нас Сонатата в състояние на джаз. Пиесата е композирана от Алексис Вайсенберг през 1982 г. в Париж. Концертът е част от съпътстващата програма на Международния Фестивал „Софийски музикални седмици”.
        На 21 май /понеделник/ в 12. 00 ч. в Националната Музикална Академия „Панчо Владигеров” ще се състои тържествена церемония по удостояването на Алексис Вайсенберг с почетното звание „Доктор хонорис кауза”.
        На 23 май /сряда/ министърът на културата проф. Стефан Данаилов ще се срещне с Алексис Вайсенберг на работен обяд.
 
        Входът за откриването на Фоайе „Алексис Вайсенберг” в зала България и концерта е с покани, а покани могат да бъдат получени от 10:00 до 13:00 ч. и от 15:30 до 17:30 ч. всеки ден касата на Зала „България”
 
 
 Снимки от откриването можете да видите тук