Министърът На Културата Проф. Стефан Данаилов Се Срещна Днес С Комисаря На Европейската Комисия По Въпросите На Езиковото Многообразие Леонард Орбан

Министърът На Културата Проф. Стефан Данаилов Се Срещна Днес С Комисаря На Европейската Комисия По Въпросите На Езиковото Многообразие Леонард Орбан


        Министърът на културата проф. Стефан Данаилов се срещна днес в Министерството на културата с комисаря на Европейската комисия по въпросите на езиковото многообразие Леонард Орбан. Двамата обсъдиха политиките на Европейския съюз за опазването на общото европейско културно наследство, за защитата на езиковото и културното многообразие и за съхраняването на националната идентичност, както и развитието на нови творчески форми и реализацията на проекти с многостранно европейско измерение.
Министър Данаилов подчерта, че България е особено признателна за подкрепата и активното участие на Европейската комисия в различни инициативи, предоставящи широки възможности не само за постигане на устойчиво развитие на региона, но и за по-тясно сътрудничество между отделните европейски организации - Европейския съюз, Съвета на Европа, и ЮНЕСКО.

        От 1 януари 2007 г. страната ни участва като пълноправен член на ЕС в програмите „Култура 2007 – 2013” и „Медиа 2007 – 2013”. Основната цел на програма Култура 2007 - 2013 е осигуряване на финансова подкрепа за съвместни културни проекти във всички сектори на художествена и културна дейност /сценични изкуства, визуални и пластични изкуства, литература, културно наследство, културна история и т.н./, както и установяване на партньорска мрежа чрез насърчаване на креативността и движението на творци, разпространението на културни продукти и разширяване познанието за културната история на европейските народи.
        Всички тези програми насърчават езиковото и културно многообразие. Особени успехи бележи българското участие в програма Култура 2000 за всичките поредни години на действието й в частта за превод на литература. Много български издателства вече осъществиха своите проекти по тази програма, налице е подчертан интерес и разширяване на броя и обхвата на издателствата за участие в програма Култура 2007 - 2013 и занапред.
        Програма Медиа финансира дублирането и субтитрирането на европейски филми за излъчване в киносалоните и по телевизията.
България има активна роля за развитието на сътрудничеството в Югоизточна Европа. През 2005 г. стартираха редица важни инициативи, които успешно продължават своето практическо реализиране: Културни коридори в Югоизточна Европа, Съвет на министрите на културата от Югоизточна Европа (председателстван от България за периода 1 април 2006 – 31 март 2007 г.). В момента нашата страна председателства Процеса на сътрудничество в Югоизточна Европа.