Изложба “Съкровищата На Средновековна България” Се Открива В Регионалния Исторически Музей Във Варна

Изложба “Съкровищата На Средновековна България” Се Открива В Регионалния Исторически Музей Във Варна


        На 1 юни 2007 г. /петък/, в 16.30 ч. в залите на Регионален исторически музей – гр. Варна ще се открие изложбата “Съкровищата на средновековна България”.
        Най-голямата колекция от средновековни съкровища се съхранява във РИМ Варна. Със съдействието на Министерство на културата и някои от музеите от Северна България – Добрич, Силистра, Русе, Шумен, Велико Търново, Монтана, Велики Преслав и Търговище - на едно място са събрани голямата част от съкровищата на Първото и Второто българско царство. Изложбата “Съкровищата на средновековна България” във Варна ще бъде достъпна за посещения до 30 септември, след което тя ще бъде показана и в залите на музеите-участници.
        Представените уникални паметници отразяват важното място на България в развитието на средновековната европейска култура. Ще бъдат показани уникални паметници на ювелирното изкуство, както и шедьоври на изобразителното изкуство чрез оригинални фрагменти от стенописи от Боянската църква и скалните манастири в Иваново; образци на приложното декоративно изкуство – стенни и подови украси от Преслав; златна везба върху скъпи копринени платове и луксозна керамика, емблематични за българското средновековие; различни накити – неделима част от костюмите на българската средновековна аристокрация.