България Със Собствен Изложбен Павилион На Венецианското Биенале

България Със Собствен Изложбен Павилион На Венецианското Биенале


        България ще участва в тазгодишното 52-ро Венецианско биенале за съвременно изкуство със собствен изложбен павилион. Организатори от българска страна са Министерство на културата и Национална художествена галерия. Това е първото участие на страната ни от повече от 40 години насам със собствено изложбено пространство. То се осъществява благодарение на Европейското бюро на ЮНЕСКО във Венеция – РОСТЕ.
        Българското участие ще протече под надслов „Мястото, на което не си бил преди”. Куратор на проявата е изкуствоведката Весела Ножарова. Авторите, които ще представят творби са,  Правдолюб Иванов, Иван Мудов и Стефан Николаев. Проектът на Весела Ножарова събира техни творби, създадени специално за вътрешния двор на Палацо Зорзи в центъра на Венеция.
        Откриването на Венецианското биенале е на 10 юни 2007 г. Проявите продължават до 21 ноември.
        Венецианското биенале е основано през 1895 г. Това е най-старият и престижен световен форум за изкуство. Биеналето включва няколко прочути артсъбития – Венецианския филмов фестивал, Международната архитектурна изложба, Международния фестивал за съвременна музика, Международния фестивал за съвременен танц и Театралния фестивал.


Водещи новини

Времето