Зам.-Министърът На Културата Иван Токаджиев Се Срещна Със Зам.-Министъра На Външните Работи На Република Куба Еумелио Кабайеро Родригес

Зам.-Министърът На Културата Иван Токаджиев Се Срещна Със Зам.-Министъра На Външните Работи На Република Куба Еумелио Кабайеро Родригес


        Днес, 1 юни 2007 г., зам.-министърът на културата Иван Токаджиев се срещна със зам.-министъра на външните работи на Република Куба Еумелио Кабайеро Родригес. Г-н Еумелио Кабайеро е на посещение в България в рамките на политическите консултации на ниво зам.-министри между министерствата на външните работи на България и Куба.
        Целта на посещението на кубинския гост в Министерството на културата е да предаде покана от министъра на културата на Република Куба Абел Прието до проф. Стефан Данаилов за негово посещение в Хавана.
        По време на разговорите зам.-министър Токаджиев и г-н Еумелио Кабайеро обсъдиха състоянието и перспективите на двустранното сътрудничество в областта на културата и се договориха за по-активен културен диалог, след подписването на 31 май 2006 г. на Програмата за сътрудничество в областта на образованието и културата между правителствата на Република Куба и Република България за периода 2006 – 2008.
        Двете страни изразиха мнение, че пред България и Куба съществуват добри възможности за развитие на обмена в областта на музиката, сценичните и изобразителните изкуства, киното, библиотечното дело. Зам.-министър Токаджиев запозна кубинския гост с вижданията на Министерство на културата на България за развитието на двустранното културно сътрудничество:
        • размяна на информация за международни културни изяви, които се провеждат в България и Куба, с оглед улесняване участието на представители на другата страна в съответствие с регламента на дадената изява.
        • обмен, въз основата на подписан между националните ни библиотеки договор, на публикации за България и Куба.
        • обмен на информация и покани за участие в международни фолклорни прояви, провеждащи се на тяхна територия.
        • двете страни взаимно да се информират и канят за участие в кинофестивали, провеждащи се на тяхна територия.
        • гостуване на кубински балетни трупи в България.
Кубинският гост информира, че през месец юни в Хавана ще се проведе голям международен форум на интелектуалци от цял свят под надслов „Култура и развитие”. Участие от българска страна в проявата ще вземе шестчленна делегация, водена от Николай Петев – председател на Съюза на българските писатели.



Водещи новини

Времето