Изложба „Наивистично И Маргинално Изкуство На Сърбия” Се Открива В София

Изложба „Наивистично И Маргинално Изкуство На Сърбия” Се Открива В София


       От 7 юни до 5 юли 2007 година, българската публика ще има възможност да види в Софийската градска художествена галерия изложбата Наивистично и маргинално изкуство на Сърбия. Изложбата се организира от Министерството на културата на Република България,  Посолството на Република Сърбия в София, Софийска градска художествена галерия и Музея на наивистичното изкуство в Ягодина, Сърбия в изпълнение на Програмата за сътрудничество между  Правителството на Република България и Съвета на министрите на Сърбия и Черна гора в областта на образованието, културата и спорта. Нина Кръстич, директор на Музея на наивистичното изкуство в Ягодина, е подбрала за случая 71 творби на тридесет и пет автора, които най-добре представят същността на това изкуство на Сърбия. През тази пролет Музеят на наивистичното изкуство вече гостува с голям успех със същата експозиция в Париж.
      Откриването на изложбата е на 7 юни /четвъртък/ 2007 год. от 19.00 часа в Софийска градска художествена галерия.Приветствия ще поднесат Посланикът на Република Сърбия в България - Н.Пр. Данило Вучетич и Нина Кръстич. Очаква се присъствие и на представители на дипломатически мисии в България, на държавни институции, на специалисти в областта на изкуствата и художници.
        Музеят на наивистичното изкуство в Ягодина е учреден през 1960 година, по времето, когато наивистичното изкуство преживява пълния си триумф по света. Днес действа като документален център на наивистичното и маргиналното изкуство, притежаващ интернационална сбирка от над 2500 творби и реализира сериозни проекти. Досега музеят е организирал над 400 групови или самостоятелни изложби в страната и чужбина, организира Биенале и Пленер на наивистичното и маргиналното изкуство.
        Музеят на наивистичното изкуство е участвал с творби от своята богата сбирка в изложби в Париж, Лондон, Мелбърн, Виена, Прага, Братислава, Букурещ, в много градове на Холандия, Унгария, Гърция, Русия, Беларус, Италия...