Форум За Нематериалното Културно Наследство На Страните От Югоизточна Европа Започва У Нас

Форум За Нематериалното Културно Наследство На Страните От Югоизточна Европа Започва У Нас


        От 15 до 19 юни т. г. в резиденция „Арбанаси Палас” във Велико Търново ще се проведе международен семинар на страните от Югоизточна Европа, посветен на проблемите на регистрите на нематериалното културно наследство. Семинарът е организиран от Института за фолклор при Българска академия на науките, Министерство на културата на Р България, българската Национална комисия за ЮНЕСКО (с финансовата помощ на Регионалното бюро за Европа на ЮНЕСКО във Венеция). На семинара ще присъства зам.-министърът на културата Надежда Захариева.
        През март 2006 г. България ратифицира Конвенцията за нематериалното културно наследство, приета от Генералната конференция на ЮНЕСКО през 2003 г. На Генералната асамблея на страните, ратифицирали Конвенцията, състояла се през юни 2006 г., България бе избрана за член на междуправителствения комитет, чиято цел е да изработи методологията за прилагането на Конвенцията в страните-членки.
Член 12 на Конвенцията предполага всяка страна да изготви регистър на нематериалното културно наследство за собствената си територия.
В България активно се работи върху проблемите на нематериалното културно наследство. Научен екип от Института за фолклор при БАН разработи собствена методология за изготвянето на регионални и национални регистри на нематериалното културно наследство. Чрез изготвения регистър, официално приет от българската държава, България се нареди на едно от първите места в света, изпълнили условието на чл. 12 на Конвенцията.
По време на семинара в Арбанаси, към който активен интерес проявиха специалисти от 11 страни от региона, учените от Института за фолклор при БАН ще споделят опита си с представители на 11 страни по методологията за изготвянето на регистри. Този опит вече е получил международно признание и е високо оценен.




Водещи новини

Времето