Министърът На Културата Проф. Стефан Данаилов Ще Участва В Пресконференция По Повод Честването На 80-Та Годишнина От Рождението На Боб Фоси

Министърът На Културата Проф. Стефан Данаилов Ще Участва В Пресконференция По Повод Честването На 80-Та Годишнина От Рождението На Боб Фоси


        Министърът на културата проф. Стефан Данаилов ще вземе участие в пресконференция по повод честването на 80-та годишнина на Боб Фоси. Пресконференцията ще се състои на 18 юни /понеделник/ от 11.00 часа в Народния театър “Иван Вазов”. В нея ще участват още посланикът на САЩ в България Н. Пр. Джон Байърли, директорът на Народен театър “Иван Вазов” проф. Васил Стефанов, актьорите Михаил Петров, Мариан Бачев, Кръстю Лафазанов, Аня Пенчева, както и Евгени Господинов /музикален директор на “Да бъдеш Боб Фоси!”/ и Борис Панкин /сценарий и постановка/. 
        През 2007 г. се навършват 80 години от рождението и 20 години от смъртта на великия американски режисьор и хореограф Боб Фоси. Тази двойна годишнина ще бъде отбелязана в целия свят. Така се ражда идеята да се създаде спектакъл в памет на този световен творец, познат и високо ценен и от българската публика. Трупата на спектакъла “Ах, този джаз!” подготви проекта “Да бъдеш Боб Фоси!”. Той ще бъде представен точно в деня на 80-та годишнина на Боб Фоси - 23. 06. 2007 г.
        Министърът на културата проф. Стефан Данаилов и посланикът на САЩ в България Н. Пр. Джон Байърли са почетни патрони на това събитие. Като почетни гости на бенефисния спектакъл са поканени президентът на Република България Георги Първанов и вицепремиерът и министър на външните работи Ивайло Калфин.
В проекта са включени откъси от 7 световни мюзикъла, поставени от Боб Фоси, както и 6 непоказвани в България видеоматериала с документални кадри, интервюта и факти от работата и живота на човека, който е вдъхновител и създател на съвременния музикален театър и кино.

        През 2006 г. за първи път в света български театрали осъществиха спектакъла “Ах, този джаз!” по мотиви от сценария на едноименния филм и по биографията на Боб Фоси “Целият негов джаз”. От премиерата през октомври 2006 г. до 7 юни 2007 г. тази копродукция на Народния театър “Иван Вазов” и балет “Арабеск” е играна 29 пъти и е посетена от 17 313 зрители.



Водещи новини

Времето