Министърът На Културата Проф. Стефан Данаилов Покани Мюзикъла "Ах, Този Джаз!" Да Закрие Международния Театрален Фестивал "Сцена На Кръстопът"

Министърът На Културата Проф. Стефан Данаилов Покани Мюзикъла "Ах, Този Джаз!" Да Закрие Международния Театрален Фестивал "Сцена На Кръстопът"


        Министърът на културата проф. Стефан Данаилов участва днес в пресконференция по повод бенефисния спектакъл «Да бъдеш Боб Фоси», с който в Народния театър «Иван Вазов» ще бъде отбелязана 80-годишнината от рождението на световноизвестния американски режисьор и хореограф.
        Юбилейният спектакъл на 23 юни /събота/, копродукция с балет "Арабеск", е под почетния патронаж на министъра на културата Стефан Данаилов и посланика на САЩ в България Джон Байърли.
        «Запознах се с проекта още през февруари и го подкрепих», каза министър Данаилов. «Бях сигурен, че ще стане добра постановка», добави той и предложи ако много желаещи не успеят да гледат юбилейния спектакъл на 23 юни, да бъде направено още едно представление до края на месеца.
        Министър Данаилов съобщи, че е поканил мюзикъла "Ах, този джаз!" да закрие Международния театрален фестивал "Сцена на кръстопът" на 23 септември в Античния театър в Пловдив.

 


Снимка: БТА

 

        „Когато Борис Панкин дойде с предложението си за юбилейния спектакъл, аз си помислих, че той трябва да е под патронажа на посолството. Не мога да си представя по-добър екип - участниците олицетворяват артистизма и блясъка, който Боб Фоси искаше да имат спектаклите му”, каза посланикът на САЩ Джон Байърли. „За нас е чест, че толкова древна и богата култура като българската уважава една по-млада култура, каквато е американската”, допълни той, като изтъкна, че културните връзки между двете държави са много силни.

        В спектакъла "Да бъдеш Боб Фоси!" са включени откъси от седем световни мюзикъла, поставени от Боб Фоси - "Ах, този джаз!", "Чикаго", "Кабаре", "Сладката Чарити", "Копринени мисли", "Танцувайки" и "Голямата работа", както и шест непоказвани в България видеоматериала с документални кадри, интервюта и факти от работата и живота на вдъхновителя и създателя на съвременния музикален театър и кино. В "Да бъдеш Боб Фоси!" участват всички артисти от "Ах, този джаз!". Сценарият и постановката са на Борис Панкин. В актьорския екип са около 50 души, включително танцьори от балет "Арабеск". От премиерата през октомври 2006 г. до 7 юни 2007 г. тази копродукция на Народния театър и балет "Арабеск" е играна 29 пъти и е посетена от 17 313 зрители. Премиерата на втория сезон на "Ах, този джаз!" ще бъде на 13 октомври 2007 г.



Снимка: Архив Народен театър



Водещи новини

Времето