Балет „Арабеск” Обявява Vii-Ми Конкурс За Съвременна Хореография Върху Българска Музика За Наградата На Името На Маргарита Арнаудова

Балет „Арабеск” Обявява Vii-Ми Конкурс За Съвременна Хореография Върху Българска Музика За Наградата На Името На Маргарита Арнаудова


        Балет „Арабеск” обявява VII конкурс за съвременна хореография върху българска музика за награда на името на Маргарита Арнаудова. Това е първо международно издание на конкурса по случай 40-годишнината от създаването на балет „Арабеск”.
        В конкурса, който се провежда на всеки две години, могат да участват хореографи и танцьори с професионална подготовка в областта на съвременния танц. Кандидатите трябва да бъдат на възраст до 40 години. Кандидатите трябва да изберат едно от предложените произведения на петима български композитори с времетраене около 20 минути всяко (информация на www.margaritaarnaoudova.org), върху което да поставят хореография с три до шест танцьора. Допуснатите до финалния кръг на конкурса хореографи ще реализират постановките си с професионални танцьори от трупата на балет „Арабеск”.
        Крайният срок за изпращане на комплекта материали за кандидатстване е 25 юли 2007 г. (по дата на пощенско клеймо).

        Конкурсът „Маргарита Арнаудова” е учреден от доц. Калина Богоева през 1996 г. Международното издание на конкурса се организира съвместно от балет „Арабеск” и фондация „Калина Богоева” с подкрепата на Министерство на културата.
        Маргарита Арнаудова (1941-1994), чието име носи конкурсът, е цяла епоха в съвременния танц в България и продължава осезаемо да присъства в пространството на българската култура като мост между най-доброто от миналото и утрешния ден.





Времето