От 23 До 26 Юли Разград Ще Бъде Домакин На Шестия Традиционен Панаир На Киселото Мляко И Фестивал На Народните Традиции И Занаяти

От 23 До 26 Юли Разград Ще Бъде Домакин На Шестия Традиционен Панаир На Киселото Мляко И Фестивал На Народните Традиции И Занаяти


        В дните 23 – 26 юли гр. Разград ще бъде домакин на Шестия традиционен Панаир на киселото мляко и Фестивал на народните традиции и занаяти. Официалното откриване ще се състои на 23 юли от 11.00 часа на пл. „Независимост”.
        Наред с традиционните мероприятия - изложение на майстори на художествени занаяти, базари за млечни произведения на водещи фирми, дегустации, кулинарни шоу конкурси и др., в тазгодишното издание има и доста нови елементи. От 13.30 ч. до 17.30 часа на 23.07. в Заседателната зала на Общински съвет Разград ще се състои Национален форум „Традиции в преработката на кисело мляко и предизвикателствата пред млекопреработвателите в контекста на европейските изисквания”. Интерес ще предизвика и ретроспективната фотоизложба, която ще върне разградчани и гостите на града към емоциите, свързани с всички издания на панаира.
        Новото през тазгодишното издание на фестивала е изборът на Кралица на панаира, която всяка вечер ще води дефилето на участниците в концертната програма. 
        В Етнографския музей в Разград организаторите и тази година предвиждат провеждането на конкурс за домашно приготвено кисело мляко, домашни ястия на млечна основа, различни демонстрации и др. Мероприятията ще бъдат съпътствани с богата фолклорна програма, а гостите на града ще имат възможност да се запознаят с характерния за региона капански фолклор и да се насладят на изпълненията на съставите при читалищата от селата Гецово, Дряновец, Осенец, Топчии, Пороище и др.
        И в трите дни на Панаира пред сградата на Общинския културен център са предвидени различни конкурси – за детска рисунка, кулинарно шоу с участието на Иван Звездев, весели щафети, обучение „Първи стъпки в занаята”.
        Вечерните концерти на площад „Ларго” ще бъдат предхождани от дефилета на фолклорните групи, участващи в концертите и ще започват в 20.00 часа. Тази година Разград очаква на своя сцена състави от Китай, ЮАР, о-в Мавриций, Индонезия, Коста Рика, Америка, Венецуела, както и гости от побратимените на Разград градове - Орел /Русия/, Витенберге /Германия/, Шалон на Шампан /Франция/, Авджилар /Турция/ и др.