Творческите Индустрии Са Един От Основните Отрасли И Приносът Им Във Вътрешната Икономика На България Е 4,3% От Общия Дял На Приходите От Брутната Продукция

Творческите Индустрии Са Един От Основните Отрасли И Приносът Им Във Вътрешната Икономика На България Е 4,3% От Общия Дял На Приходите От Брутната Продукция


        Генералният директор на Световната организация по интелектуална собственост / СОИС / д-р Камил Идрис участва днес в представянето на резултатите от уникалното изследване „Икономически принос на авторскоправните индустрии в националната икономика”, което бе извършено от екип начело с доц. Иван Чалъков по методика на СОИС. Дискусията се състоя днес в Голямата конферентна зала на УНСС. Изследването е осъществено от Министерството на културата и УНСС.
        На представянето присъстваха ректорът на УНСС проф. Борислав Борисов, зам.-министърът на културата Ина Килева, председателят на Патентно ведомство Костадин Манев, директорът на Дирекция „Авторско право и сродните му права” на Министерство на културата Георги Дамянов, Димитър Ганчев и Мишел Уейл-Гутман от СОИС, старши асистент Владя Борисова от УНСС, както и представители на индустриите, дружествата за колективно управление на права, общественици, граждани, студенти.
Изследването е първо по рода си в България и показва ролята на основните културни индустрии в националната икономика като бързоразвиващи се и механизмите те да се превърнат в един от двигателите на икономическия растеж през следващите години.
        Д-р Идрис благодари на българските институции, на Министерство на културата, на УНСС и на групата експерти, участвали в това важно проучване. Той подчерта, че творческата индустрия е един от основните отрасли и приносът й във вътрешната икономика на България е 4,3% от общия дял на приходите от брутната продукция. Генералният директор на Световната организация по интелектуална собственост допълни, че за периода 2003-2005 година творческите индустрии бележат ръст от 15%, което е доказателство, че тя е една от най-бързо развиващите се индустрии в страната. Камил Идрис посочи още, че резултатите от изследването, проведено в периода август 2006 г. - февруари 2007 г. по инициатива на българското правителство с финансовата подкрепа на СОИС, дават възможност да се направят препоръки към основните политики в областта на интелектуалната собственост и културата. Ректорът на УНСС Борислав Борисов посочи, че въз основа на така изнесените данни, на Министерството на културата би следвало да бъдат отпуснати повече бюджетни средства.
        Зам.-министърът на културата Ина Килева подчерта, че България е на трето място по богатство на културното наследство след Италия и Гърция по статистика на ЮНЕСКО и затова неговото съхраняване, включително чрез пилотния проект за дигитален музей, е голямо предизвикателство. По думите й освен възможност музеите да получават повече средства от многобройните си ценни експонати, които често не са известни на широката публика, дигитализацията ще даде по-голяма гаранция за сигурността на паметниците на културата и за контрола върху техния износ.
        На срещата си с журналисти след представянето д-р Идрис допълни, че основната цел на проекта за дигитализация на музеите е да ги превърне в самоиздържащи се институции, които ще допринасят за икономическото развитие на България.