Министърът На Културата Проф. Стефан Данаилов Изпрати Писмо До Кмета На Велико Търново За Обезопасяване На Крепостта „Царевец”

Министърът На Културата Проф. Стефан Данаилов Изпрати Писмо До Кмета На Велико Търново За Обезопасяване На Крепостта „Царевец”


        „Моля да ме информирате за предприетите мерки за осигуряване на безопасното присъствие на български и чуждестранни посетители в крепостта „Царевец” и другите историко-културни обекти във Велико Търново.” Това се казва в изпратено днес писмо от министъра на културата проф. Стефан Данаилов до кмета на община Велико Търново д-р Румен Рашев. Копие от писмото е изпратено и до директора на регионалния исторически музей Иван Църов.
        Загрижеността на министър Данаилов е предизвикана от инцидента преди седмица, когато турист, правейки снимки, падна в изкоп в крепостта „Царевец”. Това показва, че обезопасяването на комплекса не е достатъчно и крие риск за гражданите и гостите на старата столица. В писмото се посочва, че резервоарът за вода на Патриаршеската църква е обезопасен единствено с пет метални греди на разстояние половин метър една от друга. Специализираните органи са препоръчали допълнително поставяне на мрежа, за да се предотвратят евентуални други инциденти. „Това не е единственото опасно място на Царевец, има малки църкви с необезопасени участъци около тях, поради което сме загрижени за сигурността на огромния поток туристи и гости на Велико Търново”, се казва в края на писмото.