На 14 Юли С Шествие От Ндк Започва Хі-Тият Софийски Международен Фолклорен Фестивал

На 14 Юли С Шествие От Ндк Започва Хі-Тият Софийски Международен Фолклорен Фестивал


        На 14 юли /събота/ започва ХІ-тият Софийски международен фолклорен фестивал "Витоша - 2007". Началото е от 19.00 ч., когато тръгва шествие на участниците по маршрут от НДК по бул. "Витоша" до Градската градина, а в 20.00 ч. форумът ще бъде официално открит. Организатори на ХІ-тия Софийски международен фолклорен фестивал “Витоша 2007” са: Столична община, Столичен общински съвет, Районна администрация ”Витоша” и читалище „Витоша”. 
        В дните от 14 до 20 юли т.г. повече от 500 млади изпълнители ще се съберат в българската столица, за да представят традиционните танци и музика на своите народи. Участие ще вземат представители на 12 страни - Индонезия, Италия, Китай, Литва, Грузия, Корея, Унгария, Венецуела, Румъния, Армения и България. Основната сцена за изявите на фолклорните групи ще бъде в Градската градина.
        Сред гостите на тазгодишното издание на фестивала ще бъде и генералният секретар на Международната организация за народно изкуство Ханс Йоахим Холц и президентът на европейската секция на организацията Петер Марко.
Освен в центъра на столицата фестивалната програма протича едновремено на още три сцени в различни квартали на столицата и град Банкя.
        На закриването, което ще се състои на площада пред Националната художествена галерия,  ще бъде проведен конкурс под надслов "Мома Вита и момък Люлин". Това е конкурс не само за най-красивите момиче и момче сред участниците. Победителите се избират и чрез 5-6 различни забавни състезания, основани на характерни елементи от традиционния български бит.
 
        Софийският международен фолклорен фестивал “Витоша” се провежда всяка година през месец юли в София. Той се е утвърдил като най-важното и популярно фолклорно събитие в културния календар на столицата. Специфичният му начин на организиране позволява на изключително широк кръг хора да го наблюдават безплатно на откритите сцени из целия град, като акцентът е поставен върху представянето на участниците на сцените на площада пред НХГ и район „Витоша”. За десет години на фестивалните сцени са играли над 100 състава от всички континенти на света.