Министерството На Културата И Министерството На Регионалното Развитие И Благоустройството Предлагат Софийският Университет Не Само Да Ползва, А И Да Управлява Ботаническата Градина В Балчик

Министерството  На Културата И Министерството На Регионалното Развитие И Благоустройството Предлагат Софийският Университет  Не Само Да Ползва, А И Да Управлява Ботаническата Градина В Балчик


        Министерството на регионалното развитие и благоустройството и Министерството на културата предлагат Софийският университет не само да ползва, а и да управлява Ботаническата градина в Балчик.
        Министерството на регионалното развитие и благоустройство и Министерството на културата предлагат на Министерски съвет да приеме решение, с което се отделя част от територия от недвижим имот – публична държавна собственост, групов паметник на културата с национално значение, и тя се предоставя за управление на СУ “Св. Климент Охридски”.
        До този момент СУ ”Св.Климент Охридски” ползваше за свои цели и цели на Биологическия факултет /Университетска ботаническа градина/ част от територията на групов паметник на културата с национално значение, който е предоставен за стопанисване и управление на Държавен културен институт – Културен център „Двореца”, гр. Балчик (ДКИ КЦ „Двореца”, гр. Балчик). От 2006г. ДКИ КЦ „Двореца” към Министерството на културата е със статут на защитена територия по смисъла на Закона за защитените територии. С цел подобряване работата на Университетската ботаническа градина, запазване на кактусовата колекция и полагане на по-добри грижи за растенията на нейната територия, МРРБ и МК отделят част от принадлежащата им територия от недвижим имот – публична държавна собственост, групов паметник на културата с национално значение, и я предоставят не само за ползване, а и за управление на СУ “Св. Климент Охридски”- респективно на Университетската ботаническа градина. Това се прави с цел Ботаническата градина, ръководена от г-н Косев, да добие статут на самостоятелна територия, управлявана от СУ „Св.Климент Охридски”, за да може независимо от груповия паметник на културата с национално значение да развие своя програма съобразно европейските изисквания.