Министерство На Културата Ще Сформира Работна Група За Анализ На Състоянието На Читалищата

Министерство На Културата Ще Сформира Работна Група За Анализ На Състоянието На Читалищата


        Министерството на културата подготвя сформирането на смесена междуведомствена работна група, която ще направи анализ за състоянието на читалищата след отмяната на § 6 от преходните и заключителни разпоредби на Закона за народните читалища. Тя ще бъде съставена от експерти на Министерството на културата, Министерството на финансите и Националното сдружение на общините в България.
        Отмененият §6 от Закона за народните читалища регламентираше освобождаване на читалищата от всякакви държавни и местни данъци, такси и мита върху основните им дейности и имуществата, свързани с тях.
        При подготовката на текста на Закона за държавния бюджет за 2007 г. Министерството изказа своите възражения срещу отмяната на посочения текст. Основен мотив бе невъзможността на този етап читалищата да отговорят на новите данъчни предизвикателства. Възражението на министерството не бе прието и при гласуването на Закона § 6 бе отменен.
        В писмо до Мария Мургина – изпълнителен директор на Националната агенция за приходите (НАП), Министерството на културата постави въпроси за разясняване на произтичащите от отмяната на §6 правоприлагащи мерки, засягащи народните читалища. В отговора си  НАП ни предостави своето тълкуване. Министерството на културата своевременно разпространи текста на отговора от НАП до всички читалища.

Разяснения на Националната агенция по приходите относно данъчното третиране на дейността на читалищата


Времето