Днес В Министерство На Културата Се Състоя Пресконференция По Повод Решението На Министерски Съвет От 23 Август За Държавен Културен Институт Културен Център „Двореца”, Гр. Балчик

Днес В Министерство На Културата Се Състоя Пресконференция По Повод Решението На Министерски Съвет От 23 Август За Държавен Културен Институт Културен Център „Двореца”, Гр. Балчик


         Днес в Министерството на културата се състоя пресконференция по повод Решението на Министерски съвет от 23 август т.г. за Държавен културен институт Културен център „Двореца”, гр. Балчик.
        В пресконференцията взеха участие министърът на културата проф. Стефан Данаилов, Елена Маркова – юридически съветник на министъра на културата, Георги Угринов – директор на Националния институт за паметници на културата, Агнес Зашева - главен секретар на Министерство на културата, Тошко Гяуров – директор на Държавен културен институт - Културен център „Двореца” - Балчик и Ивелина Радилова – д-р по защита на парковата растителност и магистър по ландшафтна архитектура.
В експозето си министър Данаилов подчерта, че с правителственото решение от 23 август за Държавния културен институт - Културен център "Двореца", Балчик, само се узаконява досегашното положение, защото имотът винаги е бил публична държавна собственост.
   
        Според решението на Министерството на културата се предоставя поземлен имот с площ 183,489 дка от местността "Двореца" заедно с всички разположени в него сгради и съоръжения, а на Софийския университет "Св. Климент Охридски" поземлен имот с площ 6,904 дка /разсадник/ и поземлен имот с площ 4,769 дка /стопански двор/ заедно с всички разположени в тях сгради и съоръжения.
        Министър Данаилов категорично отхвърли обвиненията, че решението е взето зад гърба на ректора на СУ проф. Боян Биолчев. На среща по покана на ректора през юни в университета министър Данаилов го е запознал с предложението за решение и е отложил внасянето му с месец и половина, за да даде възможност да бъде обсъдено. Отговор обаче така и не дошъл.
       След като започват да излизат и съдебни решения по делата, които се водят между СУ и МК - общо 13, министър Данаилов  запознава правителството с финансовите ангажименти, които произтичат от тези решения. На практика МК се грижи за 60 дка от споменатите 183, а
останалите около 120 дка са пустеещи земи, които са в територията на комплекса, обясни още министър Данаилов. Според него е любопитно, че СУ не проявява интерес да развива дейност там.
       Както е посочено в проекта за споразумение между МК и СУ, МК е готово със свои средства да изгради оранжерия за Ботаническата градина на СУ. Освен това министър Данаилов е предложил на проф. Биолчев Министерство на културата да финансира чрез "Двореца" програмни проекти на университета до 50 000 лв. годишно, домакинство и поемане разноските за два техни семинара, финансиране издаването на две книги или научни трудове, всяка година да се предоставят по пет легла, като броят постепенно да се увеличи до 10, в почивната база в "Двореца".
        „Напълно сме добронамерени към СУ. Готови сме да изцяло да подпомогнем научната дейност на Ботаническата градина. Можем да сключим и спогодба за научна дейност в целия парк - да го ползват и студенти”, посочи министърът. Той подчерта, че до края на годината всяка от страните ще изпълни ангажиментите си по договорите, които е сключила с други юридически лица. Нищо няма да се променя, така че няма опасност от финансови загуби, за които говори директорът на Ботаническата градина Красимир Косев. След края на сезона ще се решава и въпросът с двете каси - на "Двореца" и на Ботаническата градина, за които много хора поставят въпроса, тъй като срещу два билета на обща стойност 10 лева посетителите имат достъп до едни и същи обекти в комплекса.
        Министърът на културата проф. Стефан Данаилов е готов и на нов разговор с проф. Боян Биолчев и ръководството на "Двореца" на 3 септември в София, за да се постигне споразумение с човешки диалог.
         „Задачата на МК е съхраняването и социализирането на паметниците на културата, които са на територията на България, независимо дали са тракийски, гръцки, български и т.н., затова няма да обсъждам какъв точно паметник е "Дворецът", изтъкна министърът. Той заяви, че докато е на този пост, нищо няма да се строи в комплекса.
         Реставрирано е лятното кино в "Двореца", където ще се състои Международният студентски кинофестивал през септември. Помещението е покрито, за да се използва като зала с по-широко предназначение - и за театрални спектакли, конференции и други, обясни Стефан Данаилов. Той припомни, че всяка година комплексът е домакин на многобройни културни инициативи, а през 2008 г. там ще бъде срещата на Международния ПЕН-център.
       
      
 


Времето