Започва 11-Тото Издание На Есенния Международен Театрален Фестивал „Сцена На Кръстопът”

Започва 11-Тото Издание На Есенния Международен Театрален Фестивал „Сцена На Кръстопът”


        Министърът на културата проф. Стефан Данаилов, основател и почетен патрон на Есенния международен театрален фестивал „Сцена на кръстопът”, който се провежда в Пловдив, участва на 2 септември 2007г. в специалната пресконференция за започващото на 10 септември 11-то издание на фестивала. В пресконференцията участваха също зам.-кметът на община Пловдив Анастас Бадев, селекционерът на фестивалната програма Красимира Филипова, както и спонсорите на „Сцена на кръстопът”.
        Във встъпителното си слово проф. Стефан Данаилов заяви:
 
        „Уважаеми приятели,
 
        11-тото издание на Есенния международен театрален фестивал „Сцена на кръстопът” ще започне и ще завърши там, където от най-ранни времена се е играл театър – на Античния театър. Оттам започва 13-дневният театрален маратон, в който са включени 23 представления, премиери на книги, теоретични конференции и други съпътстващи прояви.И този път ще трябва да минем без камерна сцена, нейното довършване и оборудване предстои. Затова този път ще използваме като камерна зала обновения салон и сцената на Кукления театър.
         Под небето на Тракия ще бъдат представени два мюзикъла: „Оливър!” на Младежкия театър и „Ах, този джаз!” на Народния театър. Има още едно „музикално” заглавие – авторският спектакъл на Румен Цонев „Ритъм енд блус”.Оттам нататък по-изкушените театрали ще избират между постановките „Мъртвешки танц” на проф. Маргарита Младенова, „Старицата от Калкута” на Явор Гърдев, „Дванайсета нощ” на проф. Крикор Азарян. За широката публика има няколко представления с комедиен привкус – „Детектор на лъжата” от Василий Сигарев и „Слънчев удар” от Джон Маръл на Сатиричния театър, „Боси в парка” на театър „Сълза и смях”, „Женитба” на руския режисьор Погребничко на Бургаския театър.Освен столичните театрални формации в афиша са включени и театрите във Варна и Бургас, Пазарджик и  Ловеч. Театърът-домакин от Пловдив готни новата си премиера – „Мисия Отело”.
        Радвам се, че успяхме да осигурим гастрола на Националния театър във Варшава, който пристига с „Властта” от Ник Диър, постановка на Ян Енглерт. Гостуването на полските колеги е на 14 септември, а на следващия ден ще покажат своя спектакъл колегите ни от Битоля , които идват за четвърти път на фестивала. Те ще представят „Състояние на съвестта” от Ървин Уелш. За първи път още един балкански театър се вписа в афиша – ще видим моноспектакъла на известния албански актьор Мируш Кабаши по текст на Костас Варналис – „Истинската апология на Сократ”.
        Освен постановки на Маргарита Младенова, Явор Гърдев, Юрий Погребничко, Пламен Марков, Крикор Азарян, които са най-номинираните и награждаваните на сезона, на фестивала ще се представят и по-млади режисьори като Съни Сънински, Боян Иванов и Алексей Кожухаров, София Ристевска, Елица Матеева, Антон Угринов, Николай Гундеров… Ще видим актьори от всички поколения.
        Мотото на тазгодишната „Сцена на кръстопът” е :”ТЕАТЪРЪТ: СБЪДВАНЕТО”.   
 
 


Времето