Юбилейна Научна Сесия „80 Години От „Старопланински Легенди” На Йордан Йовков Започва В Жеравна

Юбилейна Научна Сесия „80 Години От „Старопланински Легенди” На Йордан Йовков Започва В Жеравна


        От 19 до 21 септември в с. Жеравна ще се проведе юбилейна научна сесия с международно участие под надслов  „80 години от „Старопланински легенди” на Йордан Йовков. Темата на сесията е "Старопланински легенди” и българската национална идентичност". Организатори на форума са Министерството на културата, Институтът за литература при БАН, община Котел, Регионалният исторически музей в Котел и Народно читалище „Единство” в с. Жеравна.
        Пленарните заседания на научната сесия ще се проведат в Художествената галерия в Жеравна. Преди това участниците и гостите ще поднесат цветя и венци пред паметника на Йордан Йовков в родната му къща, ще имат възможност да разгледат експозицията в дома на големия български писател, както и да гледат филма „Шибил” по едноименната му творба.
        В рамките на форума ще бъде представено юбилейното издание на сборника „Старопланински легенди” на Йордан Йовков, книгата „В света на старопланинските легенди” на Иван Сарандев и специално издадената с подкрепата на Министерството на културата брошура „Йовковата Жеравна”.