Проф. Жени Захариева Благодари На Френското Правителство За Ордена За Принос Към Френското Изкуство И Литература

Проф. Жени Захариева Благодари На Френското Правителство За  Ордена За Принос Към Френското Изкуство И Литература


        Изтъкнатата българска пианистка проф. Жени Захариева, председател на Съюза на българските музикални и танцови дейци със специално писмо благодари на френското правителство за удостояването си с френския орден за принос към изкуството и литературата  OFFICIER DE L`ORDRE DES ARTS ET DES LETTRES. Проф. Захариева ще връчи благодарственото писмо на делегацията на френския президент Никола Саркози, чиято визита в България се очаква след две седмици.
       Престижното отличие е признание на френското правителство за големия принос на  проф. Захариева към френската култура. Орденът й бе връчен през юли тази година от посланик Етиен дьо Понсен.
         Проф. Жени Захариева е Артистичен директор на Международния конкурс за пианисти „Албер Русел”. Конкурсът се провежда под почетния патронаж на министрите на културата на Франция и България и Н. Пр. посланика на Франция в България. Осмото му издание ще се проведе от 14 до 20 февруари 2008 г. 
        „Албер Русел” е един от най-престижните клавирни конкурси на Балканския полуостров, в който участват млади пианисти от България, Франция, Япония, САЩ, Гърция, Германия, Корея, Русия и други страни. Те се оценяват от международно жури, включващо авторитетни специалисти в съвременното изпълнителско изкуство под ръководството на професор Жермен Муние (Франция), председател на Фондация “Албер Русел”.