Зам.-Министърът На Културата Иван Токаджиев Ще Открие Двете Изложби, С Които В България Започват Европейските Дни На Наследството - 2007

Зам.-Министърът На Културата Иван Токаджиев Ще Открие Двете Изложби, С Които В България Започват Европейските Дни На Наследството - 2007


        Зам.-министърът на културата Иван Токаджиев ще открие днес двете изложби, с които започва честването в България на Европейските дни на наследството – 2007.
        Първата проява, с която ще започнат Европейските дни на наследството (ЕДН) - 2007, ще бъде изложбата „Невидяната Хърватия” на хърватския фотограф Иво Перван. Експозицията ще се открие в зала „Средец” на Министерството на културата на 21 септември /петък/ в 12.00 ч. Организатори на проявата са: Министерството на културата на Република България, Посолството на Република Хърватия в София, със съдействието на Министерството на външните работи и европейската интеграция на Република Хърватия.
          Иво Перван е включил 30 фотографии от Хърватия, отразяващи културното и природното наследство на страната. Тази тема е приоритетна в неговото творчество и чрез нея той се стреми да провокира интереса към родината си, нейната история и опазването на паметниците на културата. Изложбата ще продължи до 27.09.2007 г.
Също на 21 септември от 17.30 ч. в изложбената зала на Френския културен институт на ул. „Дякон Игнатий” № 2 ще бъде открита изложбата „XII-ти Международен фотографски експеримент – Паметници на културата”. Организатори на експозицията, която също е част от проявите по повод ЕДН, са Министерството на културата на Р България и Френският културен институт.  
        Европейските дни на наследството се провеждат ежегодно в почти всички европейски страни като съвместна дейност на Съвета на Европа и Европейската комисия, под мотото “Европа, общо наследство”. Официалната церемония за честването на ЕДН през 2007, организирана от Съвета на Европа и Правителството на Сърбия, ще се проведе на 21 септември в Белград. У нас Европейските дни на наследството ще бъдат отбелязани с множество прояви в цялата страна през месеците септември и октомври. Национална тема на Дните е “Културното наследство – бъдеще в многообразието”.


Водещи новини

Времето