В „Зала Средец” На Министерството На Културата Се Проведе Пресконференция За Европейските Дни На Наследството - 2007 В България

В „Зала Средец” На Министерството На Културата Се Проведе Пресконференция За Европейските Дни На Наследството - 2007 В България


        В изложбена зала „Средец” на Министерството на културата се състоя пресконференция, посветена на започващите ЕВРОПЕЙСКИ ДНИ НА НАСЛЕДСТВОТО - 2007 В БЪЛГАРИЯ. В пресконференцията участваха Иван Токаджиев - зам.-министър на културата; Руско Русев - и.д. директор на Дирекция „МГИИ” („Музеи, галерии и изобразителни изкуства”) в МК; Петър Миладинов - началник на отдел "Европейска интеграция и отношения с международните институции, програми и проекти" и Цвета Андреева - главен експерт в Министерство на културата.
        Европейските дни на наследството (ЕДН) се провеждат ежегодно в почти всички европейски страни като съвместна дейност на Съвета на Европа и Европейската комисия под мотото “Европа, общо наследство”. Официалната церемония за честването на ЕДН през 2007 г., организирана от Съвета на Европа и Правителството на Сърбия, ще се проведе на 21 септември в Белград. През целия месец септември знамето на ЕДН ще се развява на хиляди места в Европа, а темата за общоевропейското наследство ще бъде доминираща за обществения живот на нашия континент. Участниците са общини, музеи, училища, читалища, неправителствени и доброволни организации, експерти и мениджъри в областта на туризма – представители на различни институции и организации от държавния и обществения сектор.
        П
рез 2007 г. Европейските дни на наследството ще се проведат в България с множество прояви в цялата страна през месеците септември и октомври. Национална тема на Дните е “Културното наследство – бъдеще в многообразието”.
Официалната церемония по откриването ще бъде на 28 септември от 18.00 ч. в гр. Малко Търново, а съпътстващата програма ще бъде в общините Царево и Средец. Причина да бъде избран регион „Странджа” за център на събитията на 28-30 септември е предстоящият старт на Пилотен проект за местно развитие (LDPP) на територията на общините Малко Търново, Средец и Царево. По този повод ще се проведе Национално ателие за популяризиране на проекта (29 септември, в гр. Малко Търново).
        Основните организатори са: Министерството на културата (Национален координатор), Министерството на образованието и науката, Министерството на регионалното развитие и благоустройството, Националният институт за паметниците на културата, общините Малко Търново, Средец и Царево, Българският национален комитет на ИКОМОС.
Националната тема „Културното наследство – бъдеще в многообразието” беше избрана с цел да се подчертаят три значителни за страната и Европа събития:
1) Пълноправното членство на България в Европейския съюз от 1 януари 2007 г.
2) През 2006 г. България се присъедини към Конвенцията на ЮНЕСКО за опазване и насърчаване на многообразието от форми на културно изразяване, в сила от 18 март 2007 г.
3) ЕДН 2007 г. са част от подготовката за Европейската година на междукултурния диалог – 2008 г., на която Министерството на културата е Национален координатор.
        Материалите за провеждането на Европейските дни в целия континент се въвеждат в интернет-страницата на Съвета на Европа, посветена на дните. Информация за тазгодишните дни има на страницата на Министерството на културата.    





 



Водещи новини

Времето