Министърът На Културата Проф. Стефан Данаилов Взе Участие В Пресконференциите В Новоремонтираните Ндт „Сълза И Смях” И Дст „Алеко Константинов”

Министърът На Културата Проф. Стефан Данаилов Взе Участие В Пресконференциите В Новоремонтираните Ндт „Сълза И Смях” И Дст „Алеко Константинов”


        Министърът на културата проф. Стефан Данаилов взе участие в пресконференциите на НДТ „Сълза и смях” и ДСТ „Алеко Константинов”.
        За ремонта на театър „Сълза и смях” Министерството на културата изразходва 250 000 лв., а за обновяването на ДСТ „Алеко Константинов”, който днес празнува своята 50-годишнина, Министерството на културата изразходва 888 000 лв. Честването на 50-годишнината на Сатиричния театър е под патронажа на министър-председателя Сергей Станишев. На пресконференциите присъства и новият зам.-министър на културата Явор Милушев. Той беше официално представен от министъра на културата проф. Стефан Данаилов.

        Министър Данаилов съобщи, че "Сълза и смях" е сред отличниците по приходи от билети. „Надявам се, догодина да обновим и фоайето и помещенията за администрацията”, допълни той на пресконференцията в театъра. Директорът на НДТ „Сълза и смях” Венцислав Кисьов подчерта, че над 60 на сто от репертоара е по българска драматургия, като тази традиция ще продължи и през новия сезон. „Министерството на културата отпуска общо 175 000 лв. за постановки по български пиеси в столичните театри - 35 000 лв. за Народния театър "Иван Вазов", по 30 000 лв. за Сатиричния, Военния и Младежкия театър, 20 000 лв. за "Сълза и смях", по 15 000 лв. - за Театър 199 и Театрална работилница "Сфумато", каза още министър Данаилов при откриването на сезона в обновения театър "Сълза и смях". С парите за ремонта са сменени настилката в салона и на сцената, която ще издържи поне 50 години според директора на театъра Венцислав Кисьов, поставени са нови столове в залата - с гаранция най-малко пет години, монтирана е нова озвучителна и осветителна техника. Първата премиера "Вампир" от Антон Страшимиров под режисурата на Георги Михалков е посветена на 135 години от рождението и 70 години от смъртта на писателя.
        Директорът на ДСТ „Алеко Константинов” Павел Васев съобщи, че въртящият се кръг на сцената на Сатиричния театър е подменен, укрепен е и е изградена метална противопожарна преграда с изолация с каменна врата с осигурена негоримост от 250 минути според изискванията за пожарна безопасност. Съвсем скоро на стълбището ще бъде монтирана платформа, за да имат достъп до залата хората с увреждания. За тях са направени и специални тоалетни. През това лято са ремонтирани също покривът на театъра, фоайетата, сменена е дограмата в цялата сграда, подменени са трите подемника на авансцената и т.н. През 2008 г. предстои да бъде ремонтирана Камерната зала и останалите части на сградата, допълни Павел Васев.
        Тази вечер е един от акцентите в честването на 50-годишнината на ДСТ „Алеко Константинов” - изложбата "Плакатите на Сатирата" и премиерата на "Старчето и стрелата" от Никола Русев под режисурата на Младен Киселов, посветена и на 75-годишнината от рождението на писателя, каза министър Данаилов.


 






Водещи новини

Времето