Зам.-Министърът На Културата Явор Милушев Откри Изложбата «Корени» В Зала «Средец» На Министерството На Културата

Зам.-Министърът На Културата Явор Милушев Откри Изложбата «Корени» В Зала «Средец» На Министерството На Културата


       Изложба „Kорени” (пленер живопис на къща-ателие „Плевнята” – с. Войниците) в рамките на Европейските дни на наследството ‘2007 беше официално открита вчера в изложбена зала „Средец” на Министерството на културата от зам.-министъра на културата Явор Милушев, проф. Аксиния Джурова - изпълнителен директор на Центъра за славяно-византийски проучвания "Иван Дуйчев" и Николай Колев – изпълнителен директор на Плена - България. На официалното откриване присъства и директорът на Дирекция „Европейска интеграция и международно сътрудничество” Деяна Данаилова.
        Зам.-министър Милушев изказа специална благодарност на Плена – България и изрази надежда, че все повече ценители на българското изкуство ще споделят философията „Иновация и традиция”.
Идеята за тази изложба е на тревненския художник Цветан Колев, който намира съмишленици и успява да събуди за нов живот изоставеното от десетилетия село Войниците над Трявна. Запазена стогодишна къща е реставрирана и превърната в убежище от съвременния шум и стрес. Нищо от покъщнината не е променяно, а плевнята е превърната едновременно в просторно ателие и галерия на открито. Всеки, гостувал в нея, оставя свой творчески автограф – рисунка, надпис, нашарена стомна или паламарка.
        „Идеята на настоящия пленер е да събере различни по стил автори, обединени от идеята за „неомодерния прочит” на българските корени и културната ни принадлежност”, каза проф. Джурова и подчерта, че Йордан Парушев, Красимир Русев, Лъчезар Касабов, Милко Божков, Николай Кучков, Станислав Памукчиев и Цветан Колев превръщат тази автентичност в една обща палитра от цветове и усещания, наречена „Корени”.
        Николай Колев – изпълнителен директор на Плена - България поздрави зам.-министър Милушев за добрата организация и увери, че фирмата ще продължава да работи за популяризирането и утвърждаването на българската култура.
        Изложбата е осъществена със съдействието на Плена - България – втората фирма, вписана в регистъра на меценатите към Министерството на културата.
        Плена подкрепя различни културни проекти, като се стреми да даде възможност за изява на млади таланти и нестандартно мислещи хора. Това кореспондира и с мотото й - “Иновация и традиция”.
        Експозицията ще може да се види до 07.10.2007 г.

 


 


 








Водещи новини

Времето