Заместник-Министърът На Културата Иван Токаджиев Ще Участва В Откриването На Фестивала Европалия - Европа

Заместник-Министърът На Културата Иван Токаджиев Ще Участва В Откриването На Фестивала Европалия - Европа


        Заместник-министърът на културата Иван Токаджиев и директорът на дирекция „Европейска интеграция и международно сътрудничество” Деяна Данаилова ще участват в официалната българска делегация, водена от президента Георги Първанов за откриването на фестивала ЕВРОПАЛИЯ – ЕВРОПА.
        Фестивалът е посветен на 50-годишнината от подписването на Римския договор и ще се открие на 3 октомври с тържествен концерт в Голямата зала „Анри льо Бьоф” в Музея за изящни изкуства в Брюксел. Концертът се организира със съвместното участие на България и Румъния. От страна на Румъния ще вземе участие симфоничен оркестър, а от българска страна - смесеният хор на Българското национално радио с диригент Методи Матакиев, с изпълнението на ораторията „Моление” на проф. Найден Андреев.
        Българското участие в рамките на фестивала включва акапелен концерт на смесения хор на БНР в катедралата „Сен Мишел” в Брюксел /4 октомври/, концерт на пианистката Пламена Мангова /5 и 7 декември 2007 г./, изпълнения на фолклорен ансамбъл при Национално училище за танцово изкуство – София /11, 12 и 14 октомври 2007 г./, участие на трио „Теодосий Спасов” и Хилда Казасян /12-16 януари 2008 г./, седмица на българското кино /16 ноември – 2 декември 2007 г.), участие на българския художник Венелин Шурелов в проявата Агоралудории, филм 27X27X27X, в който България ще бъде представена от примата на българското оперно изкуство Райна Кабаиванска.
        Централното събитие на Европалия е изложбата „Голямото ателие. Пътищата на изкуството в Европа /V-XVIII век/”, в която ще бъдат представени 250 произведения с високо качество от над 120 музея от 22 страни. България ще бъде представена с 5 експоната от Националния археологически институт с музей при БАН.
 


Водещи новини

Времето