Министърът На Културата Проф. Стефан Данаилов Подписа Договора С Японския Консултант За Проекта За Музеен Център На Тракийското Изкуство Край С. Александрово

Министърът На Културата Проф. Стефан Данаилов Подписа Договора С Японския Консултант За Проекта За Музеен Център На Тракийското Изкуство Край С. Александрово


       Министърът на културата проф. Стефан Данаилов подписа днес, 2 октомври 2007 г., споразумението между Министерство на културата на Република България и Zen-Noh Architect&Engineers Inc Japan за консултантски услуги относно Проект за изграждане на Музеен център на тракийското изкуство край с. Александрово.
        В края на месец юли 2007г. България и Япония подписаха споразумение, съгласно което японското правителство отпуска безвъзмездна помощ от 2 860 000 щатски долара за проекта на Националния институт за паметници на културата за изграждане на Музеен център на тракийското изкуство край с. Александрово, Хасковска област.
        Средствата са предназначени за изграждане и оборудване на „Музеен център на тракийското изкуство”, в близост до тракийска гробница със стенописи край с. Александрово и инфраструктурата към него.
Министър Данаилов подчерта, че този проект ще бъде от полза не само за района на с. Александрово, но ще изиграе положителна роля за развитието на региона около гр. Хасково и тъй като интересът към Перперикон е много голям, той ще засили развитието на културния туризъм на още по-широка територия. От проф. Стефан Данаилов японските представители научиха за организирането на представителната музейна изложба „Тракийски съкровища от България” в Япония през 2008 г. и изразиха голямо задоволство, защото по думите им интересът в страната им към България е много голям.
        Това е най-големият по стойност проект в България по програмата на японското правителство за безвъзмездна помощ в областта на образованието, спорта и културата, както и първият, който освен дарение на оборудване, предвижда строителство на сграда и други дейности. Помощта за проекти от този тип (за паметници на културата) са с годишна квота до 4 обекта за цял свят.
        Проектът предвижда построяване на сграда и доставка на оборудване. Сградата ще има вътрешна и външна експозиционна част с обща площ 915,8 кв. м.
        Оборудването включва изграждане на репродукция на тракийската гробница със стенописи, аудиовизуална уредба, изложбени витрини, фотокамера с принадлежности, микроскоп със стереоскопичен обектив.



Водещи новини

Времето