Зам.-Министърът На Културата Явор Милушев Откри Днес Национален Семинар За Авторското Право

Зам.-Министърът На Културата Явор Милушев Откри Днес Национален Семинар  За Авторското Право


        Зам.-министърът на културата Явор Милушев откри днес в „Гранд хотел България” Национален семинар с международно участие, посветен на авторското право и сродните му права и тяхното колективно управление. Семинарът е организиран от Министерството на културата и ще продължи до 4 октомври в София.
       Форумът събира за първи път на едно място представители на Световната организация за интелектуална собственост (СОИС), Международната федерация на организациите за правата на възпроизвеждане (ИФРРО) и Международната конфедерация на дружествата на композитори и автори (СИЗАК).
        “Този семинар е и резултат от изключително успешното посещение на генералния директор на СОИС д-р Камил Идрис у нас през м. юли т.г., на което с министъра на културата проф. Стефан Данаилов бяха договорени и широк кръг въпроси на сътрудничество между СОИС и нашата страна”, каза зам.-министър Явор Милушев. В приветствието си към участниците в семинара той подчерта, че: „Авторите не са въображаем субект, един от предметите на нашата дискусия. Те са първопричината за нея”. Зам.-министърът на културата каза още: „Днес сме свидетели на изключително динамично развитие на технологиите, което очевидно не сме подозирали в близкото минало. Живеем в условия на бързо развиващ се пазар на предлагане и потребление на широка гама авторски произведения. Разпространението и потреблението на авторски идеи, на авторски произведения, е общественополезна дейност. Но тази дейност ще отговаря на принципите на пазарната икономика единствено и само ако не забравя първопричината – авторите. Защитата на интересите, търсенето на баланс в конкурентна среда не може и не бива да става за сметка на авторите. Те нямат претенции за възмездяване на авторство. Те имат неотменимо право за това.”
        Представителите на СОИС, ИФРРО и СИЗАК благодариха на зам.-министър Явор Милушев и на Министерството на културата за перфектната организация. Те изразиха задоволството си от факта, че семинарът се провежда именно в София, защото това е сигурен знак за волята на българското правителство да работи в посока защита на авторските права. „Високо компетентните лектори и богатата програма мотивират още повече участниците в този форум, желая им ползотворна работа”, каза от името на генералния директор на СОИС д-р Камил Идрис г-жа Саул Тлевлесова, програмен служител в отдела за страни в Европа и Азия. „В България има добро законодателство, а сега ще видим и икономическото и културно значение на авторските права. В малките страни защитата на авторските права е особено важна, защото тя означава защита на собствената култура”, каза г-н Олаф Стокмо, генерален Мениджър в ИФРРО.
Директорът на Дирекция „Авторско право и сродните му права” в МК Георги Дамянов направи кратко представяне на съвместното изследване на Министерството на културата и СОИС за Икономическия принос на авторскоправните индустрии в България. Изследването от тази година за първи път анализира приноса на индустриите, основани на авторски и сродните им права в българската икономика. Според него авторскоправните индустрии в България са бързо развиваща се индустрия, която при адекватна обществена подкрепа би могла да се превърне в един от двигателите на икономическия растеж през следващите години. Данните за получените и изплатени възнаграждения в чужбина за авторски права и други продукти на интелектуална собственост за 2003 –2005 г. показват, че според закупените и продадените авторски права и лицензии върху продукти на интелектуалната собственост България се очертава като нетен вносител на продукти на интелектуалната собственост и права върху тях. За последните три години изплатените в чужбина възнаграждения за ползване на продукти на интелектуалната собственост са нараснали от 21,5 на 64 милиона лева, а получените приходи от продажба на интелектуална собственост - 4-5 милиона годишно. Г-н Дамянов уточни, че въз основата на това изследване по предварителни разговори с представители на СОИС предстои да бъде направено проучване за нивото на пиратството в България, което да помогне за засилване контрола върху правоприлагането и контрола върху Интернет и Локалните мрежи (LAN).
        По време на форума ще бъдат обсъдени и резултатите от Кампанията за защита на интелектуалната собственост, осъществена в България през 2006 г. Неин координатор беше Министерството на културата в сътрудничество с други министерства, институции и неправителствени организации. Реализирането на кампанията стана възможно с подкрепата на българските медии.







Водещи новини

Времето