Министърът На Културата Проф. Стефан Данаилов Ще Посети Област Велико Търново

Министърът На Културата Проф. Стефан Данаилов Ще Посети Област Велико Търново



        Министърът на културата проф. Стефан Данаилов ще посети на 12 и 13 октомври област Велико Търново. Тази вечер той ще бъде в гр. Елена, а утре в Горна Оряховица и Велико Търново.
        Министър Данаилов ще открие в събота обновените сгради на ремонтираните читалища в с. Писарево и в с. Янтра, община Горна Оряховица. Министерството на културата отпусна допълваща субсидия от 28 650 лв. за 10 читалища в община Горна Оряховица, като най-голямата част от парите бяха за ремонти, а останалите – за набавяне на нова литература и компютърна техника.Чрез министъра на културата издателство „Захарий Стоянов” дарява на обновените читалища в Писарево и Янтра по 100 тома литература. Книгите ще бъдат връчени в събота от проф. Стефан Данаилов.
        По-късно в събота министърът на културата ще посети Велико Търново. В Регионалния исторически музей той ще има среща с директори на културни институти и дейци на културата от региона.
        В програмата министъра в гр. Елена е предвидено и посещение на родната къща на Георги Георгиев – Гец.

        За опазване на културно-историческото наследство във Велико Търново през тази година министерството на културата е осигурило общо 1 876 000 лева, от които: 1.5 милиона лева за хълма „Трапезица”, за аварийна консервация на църкви и къщи-паметници на културата в село Арбанаси – общо 136 хиляди лева, а за консервационно-реставрационни работи на църкви и манастири в област Велико Търново – общо 40 хиляди лева. За археологическо проучване и консервация на стенописи на църквата „Св. 40 мъченици” през 2007г. министерството на културата осигури 200 хиляди лева.
        Целевата допълваща субсидия на министерството на културата за читалищата в община Велико Търново, отпусната през тази година, е в размер на 45 400 лева. С парите са извършени ремонти и е набавена литература и компютърна техника в 16 читалища в общината. Отделно министерството на културата финансира с 18 196 лева проекти на седем великотърновски библиотеки, представени по програмата „Българските библиотеки – съвременни центрове за четене и информираност”.



Времето