Министерство На Културата Поздрави Бан По Повод 138 – Годишнината От Основаването Й

Министерство На Културата Поздрави Бан По Повод 138 – Годишнината От Основаването Й


        Заместник-министърът на културата Явор Милушев присъства на тържественото честване на 138-та годишнина от основаването на Българската академия на науките. Той поднесе приветствие от името на министъра на културата проф. Стефан Данаилов, в което се казва:

        „УВАЖАЕМИ АКАД. ЮХНОВСКИ,
        УВАЖАЕМИ ГОСПОЖИ И ГОСПОДА,

        Приемете най-топли поздрави по повод Вашият празник – 138 годишнина от създаването на Българска академия на науките. Знаменателен е фактът, че Българското книжовно дружество, първообраз на Академията на науките, е и първата българска легитимна институция. Днешният ден е празничен, защото на този ден, поне на този ден, имаме възможност да си спомним и по достойнство да оценим величието на тези няколко духовно извисени българи, които в тъмните години на робството са виждали светлината на нашето национално бъдеще. Неподвластна на превратностите на времето, Българската академия на науките винаги е била народополезна институция, която ни дарява с нови знания и всеотдайно разширява нашия кръгозор. Високо ценя и ролята на Академичното издателство, което с достойнство носи името на първооснователя проф. Марин Дринов и заедно с Вас чества днешния ден.
        Поздравявам ви сърдечно от името на министъра на културата проф. Стефан Данаилов. Когато говорим за българска култура и национална идентичност, не бива да забравяме, че със своята мъдрост и нови идеи БАН стои в техния фундамент. Пожелавам на Българската академия на науките много устойчивост и радост от народополезната й дейност.
       ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!”



Времето