На 17 Октомври В „Дома На Киното” Беше Открит Първия Международен Фестивал За Късометражно Кино „Филмини”, Организиран С Подкрепата На Министерство На Културата

На 17 Октомври В „Дома На Киното” Беше Открит Първия Международен Фестивал За Късометражно Кино „Филмини”, Организиран С Подкрепата На Министерство На Културата


        На 17 октомври в „Дома на киното” беше открит Първия международен фестивал за късометражно кино „Филмини”, организиран с подкрепата на Министерство на културата. Програмата на фестивала, който ще се проведе от 17 до 21 октомври в „Дома на киното”, включва петдесет и девет заглавия.

        Зам.-министърът на културата Явор Милушев, който присъства на откриването, поднесе приветствие от името на министъра на културата проф. Стефан Данаилов. „Свързан съм дълбоко с „Дома на киното”, помня забележителните събития, които се случваха и се случат тук. Този дом е видял какво ли не, но в него не беше се случвал фестивал за късометражно кино. Радвам се, че това вече е факт”, заяви при откриването зам.-министър Милушев.

        Сред чуждестранните гости на „Филмини” е Карлос Хил, който представя късометражните испански филми на фестивала „Клермон Феран” ("Кан на късометражното кино"), а в София ще води семинар "Пазар за късометражно кино", Бернар Пайен - член на селекционната комисия за късометражни филми от Седмицата на критиката в Кан и на журито на „Филмини”.
        Сред членовете на журито - под председателството на режисьора Петър Попзлатев, са също Мирка Майкола от Хелзинкския филмов фестивал и Финландския филмов архив, гръцкият режисьор Ставрос Раптис,продуцентът Асен Владимиров.
         Между акцентите във фестивала са обособените подпрограми - "Избрано от световното кино", "Испанско късометражно кино" и "Фокус Мексико". "Фокус Мексико" е любопитна селекция от седем подбрани филма и още едно мексиканско предложение, което ще се бори за награда в международната конкурсна програма - "Мляко и вода" на режисьора Селсо Гарсия.
        Сред организаторите на Международния фестивал за късометражно кино „Филмини” са Министерството на културата, сдружение "Седем", Британският съвет, Институт Сервантес, Френският културен институт, Чешкият център и "Червената къща".


Пълният текст на приветствието на министъра на културата можете да видите тук.

Подробности за „Филмини” – тук.




Водещи новини

Времето