В Министерството На Културата Се Проведе Заседание На Съвета За Закрила На Интелектуалната Собственост

В Министерството На Културата Се Проведе  Заседание На Съвета За Закрила На Интелектуалната Собственост


        В Министерството на културата се проведе заседание на Съвета за закрила на интелектуалната собственост. То бе свикано и председателствано от Явор Милушев, заместник-министър на културата. Наред с членовете на Съвета в заседанието бяха поканени и взеха участие и представители на неправителствени организации, работещи в областта на интелектуалната собственост и на бизнеса.
        Бяха обсъдени различни теми и проблеми, сред които и приоритетите за дейността на Съвета в периода ноември 2007 – януари 2008 г.: решаване на проблема с компенсационни възнаграждения по чл. 26 от ЗАПСП; засилване на контрола по спазване на правата върху интелектуална собственост в областта на публичните изпълнения – хотели, ресторанти, дискотеки и други. Беше отбелязано, че за периода след 1 октомври т.г. броят на проверките, извършени от инспекторите на МК, е завишен петкратно. Като основен приоритет на държавните институции за противодействие на нарушенията на интелектуална собственост бе посочено и продължаването на интензивна борба с пиратството във виртуалното пространство, както и засилване контрола над кабелните оператори и доставчиците на услуги. На заседанието бе взето решение и да се направят и разгледат предложения за законодателни промени в закони, съпътстващи дейността по защита правата на интелектуалната собственост.
        Съветът за закрила на интелектуалната собственост даде висока оценка на резултатите от кампанията „Пиратството ограбва” и изрази решимост да се търсят нови средства за информиране на обществото за големите вреди, които нанася пиратството.



Водещи новини

Времето