Зам.-Министърът На Културата Явор Милушев Откри Изложба На Ева Давидова В Института „Сервантес” В София

Зам.-Министърът На Културата Явор Милушев Откри Изложба На Ева Давидова В Института „Сервантес” В София


        Зам.-министърът на културата Явор Милушев откри изложба на Ева Давидова в института „Сервантес” в София. Експозицията от графики и видео „Antropospaces II – Забравата” се организира с подкрепата на Министерството на културата на Р България.
        Изложбата, която е уникално съчетание от видео и графика, ще бъде отворена за ценителите на модерното изкуство два месеца. “Фантастичната” колекция е вдъхновена от България и показва връзките между пространството и обитателите му. Чрез картини от миналото Ева Давидова пресъздава идеите за бъдещето. В творбите се смесва различен културен контекст, създавайки нереални представи, перспективи и видения.
        Въпросите, на които Ева Давидова непрестанно търси отговори, са свързани със смущението от деформирането на реалността и превръщането й в псевдореалност, със страха и забравата, с надеждата и отчаянието.
        Основата на цикъла „Antropospaces II – Забравата” е положена през 2005 г., когато авторката се завръща за кратко в България. Днес, две години по-късно, проектът е разширен и допълнен, като акцентът пада върху нещата от българската действителност, оказали й най-силно влияние.
        “В творбите ми се преплитат две основни линии. От една страна, съм уловила пространства и сгради от България, строени през 70-те и 80-те години на 20 век, останали недовършени или частично разрушени. От другата страна поставям хората, родени след 1989 г., които са принудени да живеят сред тези “сгради - чудовища”. Основната идея е, че те нямат реална представа за съществуването им и за влиянието, което им оказват, въпреки че живеят сред тях”, каза Ева Давидова. 

        Ева Давидова е родена през 1969 г. в България, но израства в Испания. Завършила е университета “Комплутенсе” в Мадрид и Художествената академия “Николай Павлович” в София. Има самостоятелни изложби в музеи и галерии в Мадрид, Барселона, Лондон, Порто и много други. Печелила е стипендия от Центъра по холографски изкуства в Ню Йорк и от Центъра за творчески изкуства във Вирджиния.




Водещи новини

Времето