Министърът На Културата Проф. Стефан Данаилов Присъства На Поклонението Пред Тленните Останки На Вили Цанков

Министърът На Културата Проф. Стефан Данаилов Присъства На Поклонението Пред Тленните Останки На Вили Цанков


Министърът на културата проф. Стефан Данаилов присъства днес на поклонението пред тленните останки на Вили Цанков в НТ „Иван Вазов”. В прощалните си думи на траурната церемония министър Данаилов каза:

        „УВАЖЕМИ БЛИЗКИ, ПРИЯТЕЛИ, СЪРАТНИЦИ НА ЕДИН
        ОТ НАЙ - САМОБИТНИТЕ РИЦАРИ НА ИЗВИСЕНИЯ ДУХ,

        Няма думи, чиято сила може да отпусне свитите ни сърца от факта, че днес се разделяме с още един голям творец, обрекъл живота си на магията на театъра.
        Стара арабска пословица повелява да дружим с мъдри хора: ако си глупав - ще те научат, ако си мъдър - ще те усъвършенстват. За мен, а и за много от тук присъстващите, срещите на сцената или в реалния живот с Вили носеше атмосферата на такава мъдрост и ни караше да гледаме на живота и творчеството си с отговорност за важността на човешката си мисия.
        Сам уникална личност, той търсеше у всеки човек неговата неповторимост. Владеещ до съвършенство магията на сцената, той неуморно защитаваше, дори с цената на много несправедливи упреци, правото на всеки да носи и отстоява своята малка частица от световната истина.
        Воден от стремежа все по-дълбоко да стига до същността в съвременния „разглобен и несъвършен свят” той непрестанно търсеше отговора на въпросите за цената, която трябва да платим за истинските човешки взаимоотношения, за смисъла на живота и нуждата от неподправеност и чест в нашия луд и наситен с противоречия живот.
        Дълбоко уважавам Вили, заради неговия вроден аристократизъм, който излъчваше дори в обикновените човешки отношения. Ценя го, защото съм свидетел на неговата непримиримост и готовност да плати висока цена, убеден, че творческият процес трябва да води хората към неподправената истина, дори когато те още нямат уши и очи за нея.
        Вили положи в олтара на Мелпомена всички свои знания и многоцветно дарование, а по отношение на България беше непреклонен, че достойнството на гражданина се осветява само от дълга и честта на живота му.
        Смъртта на тези, които обичаме винаги е преждевременна. Особено боли, когато знаем, че истинският талант е неповторим и незаменим, дори сред цяло съзвездие живи таланти.
        Духът ми коленичи пред твореца, гражданина, таланта и човешките качества на Вили Цанков, написал блестяща житейска страница, която няма как да бъде забравена.

        СБОГОМ, ВИЛИ ! СБОГОМ, ПРИЯТЕЛЮ ! „



Водещи новини

Времето