Зам.-Министър Явор Милушев Получи Италианската Награда За Принос В Културата От Името На Министър Стефан Данаилов

Зам.-Министър Явор Милушев Получи Италианската Награда За Принос В Културата От Името На Министър Стефан Данаилов


        Зам.-министърът на културата Явор Милушев получи днес от името на министъра на културата проф. Стефан Данаилов “НАГРАДАТА НА ГРАД СОФИЯ” за 2007 г. за неговия принос за развитието на българо-италианските културни взаимоотношения и за артистичната му и филмова дейност в Италия. Наградата е учредена през тази година от Италианската Асоциация „Умбри ин Булгариа” и се връчва за първи път. Церемонията по връчването на отличието се състоя в 19.00 часа в зала „Средец” на хотел „Шератон”, София.
        В словото си по повод получаването на наградата, която му бе връчена лично от посланика на Италия Джан Батиста Кампаньола, зам.-министър Явор Милушев изтъкна, че събитието е уникално не заради значимостта на самата награда, а заради начина, по който тя се връчва и приема. „Преди да дойда тук, говорих по телефона с проф. Данаилов и той изрази задоволство, че точно аз ще получа наградата. Като бивш член на Комисията по културата в парламента и като артист, който също е снимал в няколко италиански филма, един от които - с участието на Стефан Данаилов и Микеле Плачидо, знам и оценявам приноса на проф. Данаилов за развитието на българо-италианските отношения, който явно и вие сте оценили високо”, каза още зам.-министър Милушев.
        На церемонията зам.-министър Явор Милушев връчи награда на кмета на град Сполето – Масимо Брунини. „Връзките между България и Италия като древноевропейски държави са традиционно добри. Министерство на културата разчита, че и занапред ще продължат отличните взаимоотношения в областта на културата. Достатъчно е да споменем две важни събития като доказателство на тези отлични връзки – изложбата в Националната галерия за чуждестранно изкуство „Пътуване в италианското изкуство 1950-1980. Сто творби от колекцията „Фарнезина” и предстоящото откриване на бюст-паметника на Пенчо Славейков в Брунате”, каза зам.-министър Милушев при връчването на наградата. „Министърът на културата проф. Стефан Данаилов високо цени личния принос на Н. Пр. Кампаньола за динамиката на нашите взаимоотношения. Като зам.-министър бих искал да подчертая в подкрепа на казаното, че са твърде малко културните събития без участието на Н. Пр. Кампаньола. Доказателство за това е и последният концерт на именитата наша певица Райна Кабаиванска и на нейния майсторски клас”, каза още зам.-министър Милушев.
        В понеделник, 29 октомври, в 11.00 ч. в Министерството на културата министър Стефан Данаилов ще се срещне с Ланфранко Фитуча, председател на Асоциация „Умбри ин Булгариа”.

 


 


 


 

        Снимки от събитието можете да видите тук.




Времето