Министерство На Културата Отпусна Средства За Строителството На Археологическа База На Хълма Трапезица

Министерство На Културата Отпусна Средства За  Строителството На Археологическа База На Хълма Трапезица


        Министерството на културата финансира строителството на уникална археологическа база на хълма „Трапезица”.Това ще бъде първата по рода си сграда в България. Тя ще бъде полувкопана в земята, за да се впише напълно с околното пространство. Просторно общо помещение ще бъде изградено под формата на атриум, а около него ще са разположени помощните помещения за археолозите. Покривът на сградата е предназначен за изгледна площадка. Цялата археологическа база ще бъде напълно съобразена с нуждите на хората с увреждания. Архитект на уникалната постройка е Пламен Цанев.
        Сградата е разположена на площ от 250 кв.м. и за изграждането и Министерство на културата е отпуснало финансиране в размер на 300 000 лв. След приключването на археологическите работи на хълма Трапезица тя ще стане информационен център и музей.
        Проектът вече е съгласуван с НИПК и до края на годината ще приключи работата по грубия строеж, а до началото на следващия археологически сезон тя ще бъде напълно завършена.
        В края на миналата седмица директорът на Дирекция „Опазване на недвижимите паметници на културата” в МК арх. Борислав  Абаджиев посети Велико Търново и се запозна с резултатите от разкопките на хълма Трапезица и църквата „Св. 40 мъченици”.



Времето