Министър Стефан Данаилов Се Срещна Днес С Ланфранко Фитуча, Председател На Асоциация „Умбри Ин Булгариа”

Министър Стефан Данаилов Се Срещна Днес С Ланфранко Фитуча, Председател На Асоциация „Умбри Ин Булгариа”


        Министърът на културата проф. Стефан Данаилов се срещна днес, 29 октомври, с председателя на Асоциация „Умбри ин Булгариа” Ланфранко Фитуча. Срещата беше по повод “Наградата на град София” за 2007 г., на която първи носител в България стана министър Стефан Данаилов, за неговия принос за развитието на българо-италианските културни взаимоотношения и за артистичната му и филмова дейност в Италия.
        На срещата присъстваха още Маурицио Ферери от Асоциация „Умбри ин Булгариа” и Антонина Бонева, директор на Дирекция „Музика и танц” в Министерство на културата.
Председателят на Асоциация „Умбри ин Булгариа” Ланфранко Фитуча връчи официално наградата на министър Данаилов. Освен нея той получи и подарък - книга от кмета на град Сполето (древен град в провинция Перуджа) Масимо Брунини.
        „Благодаря за тази награда, чест е за мен да я получа и се радвам, че тя е не само за творческата ми дейност, а за това, което ми се струва най-важно – културните връзки, които бурно се развиват между България и Италия”, каза министър Данаилов при официалното получаване на наградата. „Не съм посещавал Сполето, но зная какви исторически ценности притежава този древен град. Затова мисля, че ако вече не е направено, бихме могли да създадем културно партньорство с Община Сполето, между, например, гр. Сполето и гр. Казанлък, където се намира прочутата Долина на тракийските царе”, сподели с гостите си министър Данаилов.
        Председателят на Асоциация „Умбри ин Булгариа” Ланфранко Фитуча приветства идеята на министър Данаилов и от името на кмета на град Сполето, Масимо Брунини, покани проф. Стефан Данаилов в удобно за него време да посети Сполето. От своя страна министър Данаилов подчерта, че в Казанлък и региона до момента са направени сериозни инвестиции от страна на държавата, включително за проекта Севтополис, този уникален град в язовир Копринка. Проф. Данаилов изрази и радостта си от факта, че през месец ноември предстои откриването на паметник на Пенчо Славейков пред новата библиотека в Брунате, Италия, което е още един знак за постоянно развиващите се културни връзки между българския и италианския народ. Като още един пример той посочи и дните на българската култура в Италия, за които изрази надежда, че следващата година ще бъдат още по-дълъг период от време, както и изложбите на български съкровища тази година в Италия.
         „Надявам се, че все повече италианци ще идват в България не само за отдих, но и на културен туризъм, тъй като в България имаме уникални места като Тракийската гробница в Александрово или Перперикон”, каза министър Данаилов в края на срещата си с Ланфранко Фитуча.

 


 





        Италианската Асоциация „Умбри ин Булгариа” присъжда на министъра на културата проф. Стефан Данаилов “НАГРАДАТА НА ГРАД СОФИЯ” за 2007 г. за неговия принос за развитието на българо-италианските културни взаимоотношения и за артистичната му и филмова дейност в Италия. Наградата е учредена през тази година и се връчва за първи път.
        Официалната церемония за връчването на отличието се състоя на 27 октомври /събота/, от 19.00 часа в зала „Средец” на хотел „Шератон”, София. От името на министъра наградата получи зам.-министърът на културата Явор Милушев.
        „НАГРАДАТА НА ГРАД СОФИЯ” е учредена от асоциацията по подобие на „НАГРАДАТА НОВО СПОЛЕТО”, създадена по идеен проект на Ланфранко Фитуча. Тя е присъждана досега на видни държавници, общественици, творци, дипломати. Неин носител е и принц Чарлз.
        Ланфранко Фитуча живее и работи от 18 години в България. Дейността на Асоциация „Умбри ин Булгариа” е свързана с укрепването на отношенията между България и Италия.



Времето